Vevve Jäderlund
Yoga World
Okategoriserade

Hur göra egen kombucha

För två år sedan introducerade min fantastiska granne Meit mig för kombucha-te och jag föll direkt. Det smakar som en mindre sliskig cider, påminner om äppelcidervinäger.
Sedan dess har jag gjort egen kombucha och tycker att det är superkul att intresset för det ökar!
Jag delar om detta inlägg med tips för Hur göra egen kombucha?

Vad är kombucha
Kombuchasvamp består av bl.a. jästsvampar och mjölksyrebakterier, själva drycken är bryggt te med socker och en kombuchasvamp som tillsammans skapar en jäsningsprocess som leder till att en ny geléliknande svamp växer till sig och skapar en levande näringslösning.

Hur tillagar en kombucha-te?
Kombucha är en jäst te-dryck med riklig bakteriekultur. Du behöver

  • en kombuchasvamp
  • 1liter kokande vatten(helst källvatten eller renat vatten)
  • 1-2 påsar grönt och svart te
  • 0,5dl socker
  • Glasbehållare(inte plast , keramik fungerar eventuellt)
  • 10% kombuchanäringslösning

kombucha, kombuchate, kombuchasvamp, hur göra man kombuchate, recept
kombucha, kombuchate, kombuchasvamp, hur göra man kombuchate, recept
kombucha, kombuchate, kombuchasvamp, hur göra man kombuchate, recept
Koka upp vattnet och låt 1-2 påsar te dra i 1 liter vatten i minst 15 minuter(om du har en 2 liters glasbehållare koka upp ca 1-1,5l vatten).
Tillsätt ca 0,5dl strösocker per liter vatten och låt det blandas.
Om du har en behållare på 2 liter ska du ha i 10%, dvs 2dl, kombuchanäringslösning. Slå sedan i teet i glasbehållaren, lägg i en kombucha-svamp och fyll upp till kanten.
Behållaren ska inte vara helt tätsluten, men ska täckas över med exempelvis en handduk och gummisnodd(mina bilder visar en helt återförsluten glasbehållare men det är för att jag fraktat den från grannen. Nu står den med enbart en handduk som lock).

kombucha, kombuchate, kombuchasvamp, hur göra man kombuchate, recept

Kombucha-teet ska sedan stå och dra 8-14 dagar. Det får inte kylas ned under denna process men inte heller stå för varmt eller i direkt solljus. Efter dessa 8-14 dagar tar du ut svampen och påbörjar en ny kombucha-te-sats eller lägger svampen i ditt kombucha-svamphotell.

Hur förökar jag kombuschasvamparna?

När du gör en ny sats bildas det automatiskt en ny kombuchasvamp som du kan använda direkt. Om du skulle vilja göra ett uppehåll kan du göra ett “svamphotell” och spara flera svampar i en glasbehållare med näringslösning tills du vill göra en, eller flera, nya satser kombucha-te.

kombucha, kombuchate, kombuchasvamp, hur göra man kombuchate, recept kombucha, kombuchate, kombuchasvamp, hur göra man kombuchate, recept

2 kommentarer

  1. Åh, jag älskar kombucha. Orkar dock inte göra min egen utan köper färdig 🙂 Det bästa är att jag får ha dom för mig själv- ingen annan i familjen gillar kombucha (hahaha, deras förlust!) Kram!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.