Vevve Jäderlund
Yoga World
MindsetTala Ohm YogaYoga

Vi sätter krokben för oss själva innan vi ens kommit till mattan

Vi som ras är väldigt mycket i våra huvuden, med det menar jag att vi tänker en jädrans massa.
Alldeles för mycket ibland.
Jo jag vet, ibland kan en känna att vissa kanske inte tänker tillräckligt, eller alls (läs: de du knyter näven åt i fickan och svär åt under mustaschen). Det handlar mer om att acceptera olikheter, eller att de kanske tänkt massor men inte rätt => inte som du. Nå, det var inte tanken att vi skulle falla in i körsång med Färger i en vind från Pochahontas.

Min poäng är att vi tror/tycker/tänker en massa, som hindrar oss från att bara vara, även på mattan. När jag håller gruppträningsklasser kommer det fram personer till mig som säger “Det här är första gången” eller “Jag har ont Där och Där, så jag kan inte göra Det eller Det”.
Enbart när jag har yogaklasser dock, kommer det fram deltagare som förklarar att de är “dåliga” på yoga.
“”-tecknet är jag som lagt till, för jag tycker inte att någon som frivilligt ställer sig på mattan och försöker är dålig på yoga.
Det är enbart på yogaklasser jag har upplevt att deltagare kommer fram till mig efter klassen och ber om ursäkt/förklarar varför de inte “kunde göra vissa positioner ordentligt”.
Återigen sätter jag in “”-tecknena, och denna gång sträcker jag upp handen, för det har varit jag.

När jag anmälde mig till min yogalärarutbildning frågade jag Johanna (grundare Global Yoga) om det var okej att utbilda sig till yogalärare, jag är ju inte vig. Det visa, blonda, yrvädret såg på mig med sina blå ögon (som går rakt in i hjärtat när de beskådar en på det sättet) och sa att vighet har väl inget med yoga att göra, inte heller med hur jag är som lärare. Hon är så jävla bra den där Johanna, och jag är så glad att jag träffat henne, att jag har henne (bland några andra) varma och opretentiösa yogaförebilder. De lär mig att hitta vad yoga är för mig och utmanar mig ständigt att återvända in för svar.

Släpp dina tankar och förutfattade bilder om hur yoga ska vara, utföras eller se ut.
Yoga utgörs av så många delar, och asanas – positioner – är en del av det, men inte alls den överhängande delen. Yoga handlar inte om att kunna göra en viss asana felfritt, det handlar om resan dit.

Vi sätter krokben för oss själva innan vi ens kommit till mattan

4 kommentarer

  1. Vi har föreställningar om rätt mycket. Kanske yogan är extra utsatt för förutfattade meningar. Meditation likaså. Det är först när vi själva börjar som vi förstår den egna kroppens och knoppens inverkan. Personalized liksom.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.