Vevve Jäderlund
Yoga World
MindsetTala Ohm YogaYoga

Jag önskar att jag kunde formulera mig bättre

“Jag önskar att jag kunde formulera mig” – en återkommande tanke den senaste tiden. Kanske något underligt för någon som jobbar med att skriva kan tyckas? Och jo, det tycker jag också ibland, fast inte alltid.
Att skriv ett reportage eller eller göra ett blogginlägg är no hassel, har jag ett tema eller en tanke flyter det på allt som oftast. Att översätta en text eller göra en intervju är en sak – då får jag ju orden det gäller bara att putsa på någon formulering här eller lägga till något där. Men att formulera känslor och tankar, för mig själv, möts av gediget motstånd.

Vi är alla på olika platser i vårt liv, och så även i vår yogapraktik. Jag är så tacksam och glad för att jag kommit till en plats där min sadhana(yogapraktik) är daglig och jag har fått båda fysiska och emotionella tankeställare på mattan. Kroppsligt vet jag att jag är sned, och vad jag behöver göra för att arbeta mig till den ena eller andra asana (positionen). Och det känns skönt, som ett stort steg. Bara för att jag vet hur jag ska arbeta mig dit innebär inte att jag vill eller känner mig tvungen att göra det. Mer som att jag fått nyckeln att öppna en dör, om eller när jag är redo.

Det är det här med formuleringen då, att konkretisera en tanke eller känsla – nej inte för att värdera, utan mer för att observera och analysera.
Även för att kunna engagera.
För jag märker hur en del kan väcka något inom mig, med en enstaka mening, eller en tänkvärd fras, och jag känner hur jag har det inom mig. En galet härlig storm, som virvlar omkring.
Ärlig
Vacker
Naken
Varm
Glad
Men jag får inte ut den
Varken för mig själv eller någon annan att ta del av

Kanske är det den pressen som stänger allt. Den vikten jag lägger på mig själv att det som kommer ut ska vara på ett visst sätt, vissa tankar som har kommit har jag förkastat och sagt “nej, jag vill ju att de ska se ut/låta/formuleras/kännas så dääääär istället”.
Som att jag ibland hittar nyckeln även till den emotionella dörren och hinner kasta ett snabbt öga på vad som gömmer sig där. Sedan kommer vaktmästaren och ropar “Hörredu! Där får inte du vara, du tittar på fel sätt”.
Så jag släpper dörren, glömmer kvar nyckeln i låset och vilken dörr det var, flyr därifrån så tar det en evighet innan jag hittar dit igen.

Två personer, vars formuleringar jag kan försvinna mig bland i timmar, är Tiina Ravelin och Danielle La Porte.
De lyckas träffa mig
I magen
I hjärtat
I Huvudet
I mig

Jag tar deras ord så länge
Njuter av
Lyssnar till
Tröstar mig med
Och vet att det finns inom mig också, mina ord, mina formuleringar. I sinom tid kommer de komma, vackra och rätt, precis som de är. Jag får håla ögonen och hjärtat öppet och ta emot  utan att döma eller vilja förbättra.

Tiina på Youtube
“Magentizing my head to the wet grass and earth to lift the grumpy mood up up up. spontaneous playful imperfectly perfect flow.”
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=RSQBlVkK6H0]

Danielle SoundCloud
Danielle Youtube:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=MRDl_dNO33s]

Tags : Yoga

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.