Vevve Jäderlund
Yoga World
Tala Ohm YogaTräning

Get Your Fascia Straight

I helgen var jag på Get Your Fascia Straight – en utbildning via .aspera education som är Linus Johansson och Martin Lundgren. Så mycket bra att säga, så lite aning om var jag ska börja.
För snart 10 år sedan började jag min karriär som gruppträningsinstruktör och det är så intressant att följt hur vi pratar om kroppen, vad vi lär ut och vad som ändras. För det måste vi vara medvetna om – saker och ting förändras. Det vi visste vara sant för några år sedan har skådats i nytt ljus och förändrats eller tillochmed förkastats (typ om att man förut trodde att 1000 situps om dagen gav platt mage).

Om vi går ännu längre tillbaka in the life of the Vevvson, jag gick som Charlie Chaplin när jag var liten, fötterna pekade snett ut, det i kombination med pronerade fötter, fotboll och en redig svank har gett upphov till många härliga felinställningar och skador. Många fruktlösa besök till sjukgymnaster, naprapater, personliga tränare och liknande i mina tidiga tonår gjorde att jag slutade fråga dem vad som var fel och hur jag kunde lösa det – och började istället själv känna efter, läsa, testa och hitta sätta att arbeta med mina problemområden och faktiskt bli bättre. På senare år har jag stött på många kunniga behandlare som förklarat för mig varför det jag gjorde fungerade och väckt ännu mer nyfikenhet på hur det hela faktiskt fungerar – där kommer Get Your Fascia Straight in.

Linus Johansson är en av de där skickliga människorna jag har haft äran att stöta på, hans kunskap om kroppen och hur han arbetar med den har lockat mig länge och när jag i Januari gick Anjas TT Empower fick jag insikt i Tom Myers Anatomy Trains  – ett system, en träning, ett sätt att se hur kroppen är en enhet, inte uppstyckad i separata bitar. När jag förstod att det var utifrån det här Linus arbetade (bland annat skapat Soma Move med Cecilia Gustafsson) och såg att han, med Martin Lundgren(en ny stjärna på min himmel, sjukt kunnig!), teamat upp för att lära ut i från det behövde jag inte tänka länge innan jag anmälde mig.

Utbildningen utgörs av två delar. Först en gedigen teoretisk del som man gör hemma, för att lära sig grunderna och få smaka på begreppen som används – GYFS jobbar utifrån tre mönster ‘Det pronerade mönstret’, ‘Det supinerade mönstret’ och ‘Det roterade mönstret’ (förmodligen tänker du på fotinställningar nu och det är inte helt fel, men inte heller hela sanningen). Och de tre planen ‘Det sagittala planet’, ‘Det transversala planet’, och ‘Det frontala planet’. Planen och mönstren är de två stora komponenterna för arbetet och det vidgade verkligen min syn på… ja allt.

Den andra delen är den fysiska utbildningen, där man går igenom kroppsavläsningar, hur en vis position av foten kan påverka hur skuldran fungerar. Du får också vissa grundtester för att hitta felinställningar i kroppen, ojämnheter, låsningar och annat – allt utifrån hur fascian jobbar eller inte jobbar, hur den påverkar musklerna när den låser sig i vissa ändlägen. Premissen är att det är fascian som blivit överarbetad, låst i sitt längsta läge, eller låst i sin korthet och för att kompensera det roterar den, eller lutar någonstans, eller skiftar, och sedan fortsätter vi att röra oss i det mönstret och arbetar in det. Och såklart, för er som är logiskt hållna som jag, får man lära sig hur man praktiskt arbetar med rörelser för att räta ut och låsa upp fascian.

Redan innan utbildningen ansåg jag att fascia spelade roll, påverkade, hade ett syfte. För mig utkristalliserades det under helgen, och det var som att få ett konkret förhållningssätt till en känsla jag haft inom mig.
Utbildningen tog min förståelse för rörelse och hur kroppen hänger ihop till en ny nivå och jag fick äntligen ett relevant verktyg att arbeta utifrån med mina PT-kunder. Linus och Martins djupa kunskap, ödmjukhet och pedagogiska sätt gjorde att det tändes fler glödlampor i mitt huvud än på en julgran. Jag ser fram emot andra delen Yin Fascia Release i maj. Då går vi in på hur manuellt knåda, ta på, behandla fascian.

Get Your Fascia Straight Get Your Fascia Straight Get Your Fascia Straight Get Your Fascia Straight

5 kommentarer

  1. Superbra skrivet Vevve! Och jag håller med, det är inte enkelt att börja förklara vad GYFS är/ger men det säger en del om hur mycket det innehåller! Kul att jag fastna på bild, tack för det, för en bra artikel och lycka till framöver! Kram Annika

  2. Jösses så intressant det låter! Jag blir jättesugen på att gå jag med. Så intressant detta hur forskningen går framåt och hur vi ser helheten i kroppen. Olika träningsformer och yogan möts också. Vi snackade lite grunder bara om fascia när jag gick idrottsfolkhögskola, och i crossfitintron snackades det fascia – och yin är ju mycket fasciafokus. Nu efter din text blir jag sugen på att lära mig mycket mer än mina små grunder.

      1. Tack för boktips också. Jag har så mycket utbildningar jag vill gå. Och det är en härlig insikt jag fick för några år sedan att jag ju faktiskt kan studera livet ut. Jag jobbar för att kunna resa och utbilda mig 😛

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.