Vevve Jäderlund
Yoga World
MindsetTala Ohm YogaYoga

Utvecklas som yogi och yogalärare

I inlägget Skillnaden mellan en yogainstruktör och en yogalärare försökte jag formulera mina tankar och känslor om hur jag kände att jag ville utforska och utveckla min roll som yogalärare.
För mig har det varit lätt att hålla yogaklasser, jag började som gruppträningsinstruktör när jag var 17-18 och var redan PT, så jag hade erfarenhet att stå/prata framför samt instruera utifrån olika nivåer. Min stora utmaning har kommit ju fler klasser jag haft, ju djupare jag dykt in i hela alltet som yoga erbjuder och känt att jag vill förmedla något mer än bara ett kick ass-träningspass.

Med fantastiska yogalärare som Johanna Andersson, Satu Toumela, Anja Bergh, Sandra Jämtfjäll, Elin Wennman med många andra omkring mig har jag haft möjligheten att prata, fråga, testa, utveckla, smaka och bolla vad yogisk filosofi innebär för mig. Till en viss del är det inte en smaksak, vi har Yoga SutrasBhagahvad Gita och sådana tusenåriga texter som en del av den yogiska filosofin. Men jag vill mer än att lära mig en text utantill. Jag vill känna hur det kommer från mig, eller inte inifrån mig, mer hur det verkar via mig, via mina sanningar.
Under mitt assisteringprogram för Johanna pratade vi mycket om det och jag fick små puffar och frågor som hjälpte mig att tydliggöra för mitt inre vad det var jag ville utforska och lära mig. Under Empower med Anja utkristalliserade det sig och steg för steg känner jag hur jag på mina klasser, ärligt kan prata från någonstans inom mig om mer än bara att lyfta  en fot eller arm mot taket.

Jag insåg att dels krävde det en viss ansträngning av mig att faktiskt lära mig något nytt (jag vet, total chock) men också att jag hör en del prata om ‘det’ (djupet, det emotionella kalla det vad du vill) och det låter så ogenuint, som att de tagit någon annans ord eller föreställer sig. Jag har någon inbyggd ovilja att vara falsk eller tillgjord, i kombination med rädsla att ibland göra fel = hindrar mig själv från att ens försöka.
När jag har släppt det, och låtit nyfikenheten och utforskandet tagit över har det förändrat massor – dels hur jag ser, och lär ut, på mina klasser. Men också hur min egenpraktik formas och växer. Att tro att jag kan lära mig något och det bara ska vara relevant för, eller påverka, mig i yogasalen och inte mig som person är naivt.
Yoga finns med hela tiden, ibland glömmer vi bara bort att kalla det vid sitt rätta namn.

3 kommentarer

 1. Hej Vevve!
  Stort tack för dina fina och ärliga ord om vad yoga i sin essens egentligen handlar om. Vi tycker som du och just därför har vi i vår yogalärarutbildning som startar den 15.maj 2016 på Yogansa, valt att lägga tonvikten vid att varje elev hittar sin egen röst utan värderingar eller dömande. Det fysiska och tekniska är grunden men det är du som individ, din egen inre sanning som kommer att forma din undervisning och ditt liv. Och i förlängningen, precis så som du skriver, så blir du det du undervisar. Dina elever kommer att vilja följa dig som den ljusbäraren du är.
  Yoga är en livsstil, en livsåskådning och din väg till frid i ditt hjärta. Namasté <3

   1. Hej finfina Vevve!
    Du är en sann förebild och inspirationskälla! Tack själv för allt du gör och för att du så generöst delar med dig. Utan prestige, ego eller konkurrenstänk – bara ren och kravlös kärlek. TACK! Du berikar inte bara mitt liv utan många andras. Keep up the good work 🙂
    många kärleksfulla kramar
    Magdalena

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.