Vevve Jäderlund
Yoga World
Att Leva GröntMin Gröna SpaningTala Ohm Yoga

Huden är vårt största organ, vad matar du den med?

Detta inlägg är ett samarbete med Weleda, alla åsikter som uttrycks är mina egna.

Huden är vårt största organ, vad matar du den med? Jag kommer ihåg första gången jag fick den frågan, mitt svar var något i stil med “eehhh?”, såg förmodligen rackarns smart ut samtidigt.
I kläderna vi bär, säng- och sofftyget vi vilar i, luften som omger oss, schampo, tvål, krämer – allt som huden kommer i kontakt med finns det rester och partiklar som sätter sig i huden och tar sig ner på djupet. Det påverkar inte bara pH-balanser utan även fler funktioner i kroppen. I förra inlägget om ekologisk och naturlig hudvård skrev jag om hudrengöring, idag går jag in på ‘maten’ – fuktighetskrämerna och fokuserar på Mandel, Vildros och Iris, skillnaderna, och vilken som passar vilken hudtyp bäst. Alla de tre olika krämerna är fuktighetsmässigt likvärdiga, men blommorna och växterna som är tillsatta har olika egenskaper och är därför bra för olika ansiktstyper.

Almond Soothing Facial Lotion är för dig med känslig hy, den är utan doftämnen och lugnar irriterad hy.

Iris Hydrating Facial Lotion rekommenderas till dig som är i dina twenties och inte har ålderstecken eller känslig hy. Irisens fukt  balanserar frisk hy, och stöttar upp det som redan är friskt.

Wild Rose Smoothing Facial Lotion är framtagen för de första fina linjerna, en grov riktlinje är att den passar dig som är över 30 år och kallas en snäll anti age-serie. Den är lite med intensiv, vitaliserande, går på cellförnyelse och kan därför ge finnar om du använder den på en yngre hy som inte behöver all power som vildrosen ger då det ökar talgproduktionen.

När jag gjorde min totalrensning var min hy i sånt risigt skick, och väldigt känsligt, att det var mandel-serien för hela slanten, när det sedan lugnat sig övergick jag till Irisen. Något jag märkt sedan dess är att vissa perioder behöver jag byta kräm, under vintern passar inte irisen hur min hy mår. Precis som att vid någon av de hormonintensiva cykelveckor som tagit plats under mina ‘gröna’ år behöver jag ingen kräm, huden fettar in sig själv så gött ändå. Jag frågade Emma Bergqvist, Nordisk Marknadschef och produktexpert på Weleda, om det var normalt att det blev så, och om man då behövde ha en av varje hemma för att täcka upp för alla eventualiteter:
– Det är fullt normalt att det är olika, dels på grund av årstiderna men också för att vi som kvinnor ständigt är i vår cykel. Du behöver inte ha “en av varje” hemma för veckovisa ändringar, om du är känslig ta mandeln och stanna där tills den lugnat sig, annars Iris om du är under trettio eller vildros om du är över, självklart beroende på hudens skick. När det dock kommer längre perioder då huden ändras, exempelvis vinter då kanske det passar din hy bättre att byta till exempelvis mandel som är mildare.

Vad använder du för ansiktskrämer?
Funkar samma för dig oavsett var du är i cykeln, eller vilken årstid det är?

3 kommentarer

  1. Intressant, jag har spanat på den för sensitive skin, men då jag är små allergisk mot att äta mandel undrar jag om man kan reagera på hudkräm också? Vad tror du?

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.