Vevve Jäderlund
Yoga World
Min YogaspaningTala Ohm YogaYoga

Vattenceremoni i Tirta Empul Tampaksiring Temple

Dagens yogaspaning: var på vattenceremoni i Tirta Empul Tampaksiring Temple. Väldigt maffigt, rekommenderar det verkligen om ni åker hit. Är ni i Ubud ligger templet bara 30 minuter med bil eller moppe, finns såklart flera olika tempel eller vattenfall runt om i landet som är mer eller mindre magnifika.

Jag var helt säker innan på att jag inte ville/skulle betala någon helig man för min vistelse. Min övertygelse var, och är, att om de gör ett heligt jobb ska de inte förvänta sig pengar för det. Men ju längre jag har varit här på Bali ju mer inser jag min roll som turist, hur det förgör naturen här även om det såklart samtidigt leder till fler arbetstillfällen och högre levnadsstandard för fler.
När vi kom in till det heliga vattnet möttes vi av en tempelarbetare som frågade om vi ville ha instruktioner för förfarandet. Soki hade gjort några ceremonier så hon körde på själv, eftersom det var min första gång där tackade jag ja. Det skulle kosta fick jag veta och så ställdes jag inför valet, förmodligen skulle pengarna inte gå till att bevara templet, utan ner i hans ficka, men vem var jag att komma dit och kräva deras natur, kultur och religion? En släng av skuldkänslor alltså, det var länge sedan. Så kombinationen av skuldkänslor och tacksamhet för möjligheten att faktiskt få vara i templet, få rena mig i vattnet, ledde mig till beslutet att betala 50,000 rupies. Motsvarande den gedigna summan på 35 kronor. Han berättade om den inledande meditationen, samtalen med vattnet, elden och naturen. Om de olika vattenutloppens betydelse och ordning samt repetitioner. Sedan avslutade han med att ge mig en offergåva att placera på hyllavsatsen. Väl i vattnet kändes det faktiskt som att något försvann, rensades bort om du så vill. Närheten med naturen gav mig lite av en “religiös” upplevelse, varför ska vi tillbe något eller någon instängda? Har aldrig fattat det. Händerna och kroppen rörde sig intuitivt mellan de olika kranarna, eller vattenutloppen, och jag fick sagt och känt det jag behövde.
Definitivt något jag gärna gör igen.

Samtidigt som det var vördnad och regler var det som överallt annars jag sett i Bali, total brist på sammanhang eller logik:
Jag hängde upp min tröja på fel ställe – fick tillsägelse
Bytte om på fel ställe – fick tillsägelse
De kastade godispapper i det heliga vattnet – allt var i sin ordning.

Avslutningsvis: Vi kom till Tirta Empul Tampaksiring Temple vid 08:00 och det var i princip jag, Soki och 10 balineser. När vi vid 09:20 lämnade templet kom flera bussar med människor som skulle ner  vattnet – det är alltså en bra idé att vara där tidigt.

p.s. omslagsbilden är lånad från Guideinbali.com, besök sidan för fler bilder och info, samt hur du hittar dit

tirta empul tampaksiring temple tirta empul tampaksiring temple

6 kommentarer

  1. Jag gillar så mycket sätter du berättar, skriver på. Det är lätt och djupt, rå äkthet med humor och vördnad på samma gång. Ett “så här är det” och verkligheten är ju lite komisk på ett skruvat men vackert sätt. Du förmedlar det med respekt. Fattar inte hur du lyckas, det är som en egen konst!

  2. Jag älskar att följa dig. Det känns precis som om jag fortfarande är med på Bali och får dela era upplevelser. Du beskriver det så äkta och med humor utan, precis som nån annan så fin skrev, att tappa respekten. Heja dig och Sofie! Krama henne från mig.

  3. Vevve, känner att jag gärna vill fika och diskutera din Bali vistelse och mina år i Indialand… finns mycket att utforska tillsammans tror jag…

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.