Vevve Jäderlund
Yoga World
Min YogaspaningTala Ohm YogaYoga

Yoga i Ubud, Bali – Radiantly Alive

En rekommendation till dig som vill yoga i Ubud, Bali – Radiantly Alive. Innan jag kom hit hade jag bara hört om det välkända Yoga Barn men fick inte alls feeling för stället när jag tog min första sväng ring området för att se vad som erbjöds. Så jag tog ett 7 day unlimited-pass på Radiantly Alive och har tagit 1-3 klasser där dagligen senaste veckan.

Det är en helt okej lägsta nivå, lärarna är erfarna och absolut inga stolpskott. Även om jag gått på många riktigt tråkiga pass denna vecka har inget av dem lämnat mig förfärad över något flöde eller lärarinstruktion. Jag bestämde mig för att testa så mycket som möjligt och har hunnit min RA Vinyasa, armbalanser, Fly High Yoga, Yin, restorative, Roll & Release och Myofascial Movement. Överlag kan sägas att det är en skön stämning sammanhållning mellan lärarna som sprids hos alla som kommer på klass, det blir naturligt att prata med sin granne och svara på frågor under klassen. Samtidigt är det väldigt amerikanskt, dels att lärarna är bombastiskt överdrivna, högljudda, peppande, trevliga och extrema i allt de gör. På RA Vinyasa värmde en av de inneboende deltagana upp inför klassen med hanumanasana (full split), eka raja kapotasana (kungsduva när du lägger bakhuvudet mot foten) och drop backs (från stående bak ner till brygga). En annan körde fem extra armhävningar varje gång vi gjorde chaturanga och läraren själv bidrog till denna “visa upp sig”-jargong med sitt gastade “I’m gonna make you sweat” och “Let me hear you breathe”. Jag var alltså den långsamma och behärskade i detta sällskap….

Flera av de andra klasserna var liknande, lärare som körde soloperformance – ja det är självklart att lärare ska visa teknik för en asana som de leder in gruppen i. Men om ingen av eleverna ens är i närheten av att vara där blir det bara skryt, och veckan har bjudit på en hel del av det. Tyvärr kände jag flera gånger att lärarna knappt ens såg eleverna. Inget som är unikt för de här lärarna, jag gjorde det själv när jag började, gör det säkert ibland och har varit på flera klasser här hemma där det händer. Det lyfter frågan; är du här för din egen praktik eller för oss? Och det är skillnad att ha gått på en kurs, ha teoretisk kunskap om det man vill lära ut – och faktiskt pedagogisk skill att förmedla det. Jag blir galen, här, hemma, oavsett vart jag är, när jag går på en klass och läraren inte tydligt, kort och koncist instruerar riktning, form och syfte. Det är varför jag slutade gå på gruppträning och varför jag inte engagerar mig mer att gå på yogaklasser. Det rubbar mitt flow.

Om jag fick bättre feeling här än på Yoga Barn, vad har jag att se fram emot där? Har varit på YB för Kirtan och acro yoga, mer om det senare, men uppenbarligen inget som var tillräckligt intressant att återvända än. Ska ge det fyra till chanser nästa vecka för att vara rättvis.

Överlag, om du inte är en kritisk yogasnobb som jag kanske du inte nitiskt granskar allt som jag gör och skulle därför ha en enbart trevlig upplevelse av Radiantly Alive. Jag är nöjd med veckan, fått med mig insikter och erfarenheter om saker jag vill ta med mig, och saker jag definitivt inte vill göra. Spana in dem här och ta en klass när du är i Ubud nästa gång!

3 kommentarer

  1. Gick aldrig till Radiantly Alive. Men Marcus på Yoga Barn hade härliga klasser, mitt favvoställe är dock Taman Hati utanför Ubud – nära restaurang Sage. Ketut Badra den äldre gick jag klasser för – det ät två med samma namn. Just love it!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.