Vevve Jäderlund
Yoga World
Tala Ohm YogaTräningYoga

Rotchakrat avslöjar dina relationer

Gemenskap viktigt för oss som människor, det är inkodat i oss för överlevnad. I väst har vi Maslows behovstrappa som förklarar det, och ser vi till den subtila energikroppen som ofta hänvisas till, och chakrasytemet får vi en kompletterande förklaring. Som yogi är det alltså inte helt främmande att höra uttrycket “Rotchakrat avslöjar dina relationer”. Tillåt mig utveckla.

Vårt första chakra, muladhara chakra, representerar stabilitet, grundning och emotionella behov. Vårt andra chakra är kopplat till kreativitet och connection. I en stillasittande vardag, med många obehandlade trauman som sätter sig i våra kroppar (speciellt kring höfterna) rubbas pranaflödet i våra chakran. Enligt chakraläran kan obalans i rot- eller sakralchakrat leda till rädsla, otrygghet, känslan av att ej höra hemma någonstans, oro att bli lämnad utanför, brist på motivation, eller sänkt libido.

“Det här låter luddigt”, tänker du. “Vad är obalans i mitt chakra, och hur skapas det?” Superbra fråga.
Först vill jag säga att detta är väldigt esoteriskt och det finns flera förklaringsmodeller. Energisystem är inte lika svart och vitt som västerländska fakta. Så vi har med oss det när vi utforskar denna del.
Jag skulle vilja förklara det såhär:
Om du får fysisk påverkan kring ett chakra, energicentrum, påverkar du energiflödet. Så exemepelvis stela höfter påverkar första och andra chakrat. Detta kan visa sig i att du börjar känna dig, eller agera, på något av sätten förklarade ovan. Det omvända sättet är att något händer så du känner dig otrygg eller utanför, detta rubbar pranaflödet dessa cakran vilket i sin tur ger dig stela höfter. Så det kan liksom arbeta åt båda håll.

Detta kopplar tillbaka till veckans tema: gemenskap. Som alltså grundar sig i våra nedre chakran enligt den klassiska yogafilosofin. Himmelska Höftöppnare låter dig utforska just detta, de nedre delarna, och balansera pranan. Eller om du kände att det där med chakra och prana inte alls var för dig: det är en väldigt skön klass fysisk klass som ger dig stabilitet och öppenhet kring höfterna. Vem behöver inte det liksom?

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.