Vevve Jäderlund
Yoga World
Min YogaspaningMindsetTala Ohm YogaYoga

För vem är yoga? Får jag yoga? 4 fakta för dig som vill komma igång

Det pratas mycket om yoga nu, i många olika kretsar och samhällsgrupper. Oavsett är få jag nästan alltid frågor om yoga och träning, jag antar att det är lite som frisörer eller bilmekaniker. Folk har funderingar så de frågar, jag gillar’t så fortsätt gärna.
Trots att jag tycker att alla yogar (eftersom det här är min vardag) är det såklart väldigt många som aldrig testat på det. Men som tack vare yogavågen fått ett frö planterat i sitt medvetande och nu nyfiket börjar sondera terrängen för det där gigantiska första steget ut i det okända. Frågorna bubblar upp: För vem är yoga? Får jag yoga? Jag är inte tillräckligt vig, det är för dyrt, jag vet inte vart jag ska vända mig. Vilken stil ska jag välja? Är jag för tjock? Är jag för gammal för yoga? Samtidigt som jag blir superglad över intresset blir jag ledsen över att vi har den här bilden av oss själva. Att vi hindrar oss redan innan vi hinner komma igång. Så låt mig dela 4 fakta för dig som vill komma igång med yoga.

 1. Yoga är för Alla. Älskar det engelska uttrycket: “yoga is for everybody and every body.”. För dig som aldrig yogat i ditt liv, aldrig har tränat, aldrig har mediterat. För dig som är ung, gammal, stel som ett kylskåp (välkommen till mitt gäng 😉), rörlig som gummitarzan, lugn som ett berg eller stressad som ett barn på socker. Jag hänvisar till min kanske något utnötta liknelse att yoga är ett smörgåsbord fyllt med massa olika härligheter du kan välja mellan. Min favvo är rödbetssallad, gillar du inte det kan du istället välja sillen eller ris à la malta, börja helt enkelt med det som verkar intressant. Sedan, när du sitter där och mumsar kommer du spana ut över smörgåsbordet och hitta något helt nytt, eller kanske börjar den där varmrökta laxen se spännande ut och du testar något nytt. Så du måste itne välja en viss form eller göra det på ett visst sätt, det finns tillräckligt mycket variation för att du ska hitta något som passar dig, något som lockar din nyfikenhet och lust.
 2. Du är inte för stel för yoga. Du är inte för tjock för yoga. Du är inte för något för yoga. Yoga är som jeans: de ska anpassas efter dig, inte du efter dem. Så många gånger som jag gått till klädaffär’n och serviceexpediten svarade mig när jag stod i de alldeles för tighta jeansen hon lurat på mig: “de ska vara så tighta, du vänjer dig och de töjer dig”. Men eftersom de var så obekväma hade jag aldrig på mig dem, ingen vande sig, inget töjde sig. Alla bilder du ser på viga eller starka positioner, bilder som jag också delar ibland, är fingastronomisk rödbetssallad. Jag lovar dig att det inte såg ut så när jag efter 10 år av fotboll rörde mig på det sättet. Det är inget som du måste göra, förväntas göra eller ens behöver vilja göra. Är det något du vill göra är det inget som en stor kroppshydda eller ålder hindrar, jag intervjuade Fat Femme Jessamyn Stanley till tidningen och hon är både större och vigare än vad jag är. Min poäng: pressa inte in dig själv i vad du tror att du ska göra, gör det som känns kul och relevant.
 3. Du måste inte kunna något när du börjar yoga. Det är upp till din yogalärare att lära dig. Jag har hållt en hel del Nybörjaryogakurser och förväntningarna från deltagarna är att de ska lära sig yoga på 6 till 8 tillfällen. Jag kan sänka de förväntningarna: Nej det kommer du inte. Om din yogalärare förväntar sig att du ska kunna något när du kommer så är det är dålig yogalärare – jag vet, jag brukar inte peka finger eller shamea men i det här fallet gör jag det. Om den personen håller kurs eller klass för nybörjare och förväntar sig eller förutsätter att du som novis ska kunna något har hen missat något och behöver gå tillbaka till skrivbordet. Och det är dags för dig att byta till någon annan. Det är inte yoga att enbart göra former med kroppen om det är meditation du vill börja med behöver inte veta hur du blir upplyst, du behöver inte ens ha en aning om du ska kunna hantera myrorna i byxorna – det är ju vad du är där för att lära dig. Våga fråga, våga göra något nytt och upprepa mantrat för dig själv att du är inte inte dålig om du inte orkar, eller kan göra en viss position eller förstår meditationen. Du har inte misslyckats. Du kommer inte bli utkastad eller utskrattad.
 4. Det tar tid. Det gör allt som räknas. Du kommer inte fatta från första klassen. Du kommer inte bli vig, eller upplyst, eller kanske ens en bättre människa. Men efter några gånger kanske du känner hur smärtan har minskat i kroppen, hur nedåtgående hund känns lätt(are), hur andetaget varar längre och tar större plats, hur tankarna lugnar ned sig. Det finns inga genvägar, inga quick fixes, det tar tid. Och det är värt varenda sekund.

Till oss som redan yogar, som är en del av denna fantastiska Kula (gemenskap). För både yogaeleverna och yogalärarna, vill jag trycka på en ytterst viktig sak. Ett tips att ta med oss till yogaklasserna men även när vi samtalar utanför mattan. För att sätta tonen och välkomna de nya:

Ha förståelse. När någon som aldrig varit på ditt gym/i din yogastudio tar från “privata mattor”-raden istället för “studiomattor”-raden. När de snurrar åt fel håll, lyfter höger arm istället för vänster och nockar dig, tar med sig väskan in och tar upp en hel mattplats. Du gjorde förmodligen exakt samma när du var ny, eller någon annat nybörjarmisstag. Och det är precis vad det är, oskyldiga misstag. Så med god ton prata med någon som ser ny ut, få hen att känna sig välkommen, berätta om vart man tar mattor, att man rengör dem efter klassen, hur filtar och bälten ska rullas ihop så allt går snabbt och är redo för klassen efter. Förstå vilken skillnad du gör för den personen, men även för dig själv. Vilken annorlunda energi som kommer infinna sig hos dig.
Ha förståelse att de precis som du är, eller var, obekväma i sin kropp, desorienterade och fyllda med förväntningar och allt för höga krav på sig själva. Var en yogi av mattan, likväl som du strävar att vara en på mattan, och välkomna alla som vill utforska yogans fantastiska värld, för att finna sin inre sanning (eller kanske bara snyggare armar)

6 kommentarer

 1. Så himla Bra skrivet!! Det här var precis vad jag behövde läsa! Både som nybörjare & som en som yogat ett tag. För jag är där på båda ställena känner jag. Men framför allt det där om att jag är för tjock för att yoga är något som spökar i princip varje gång jag kliver upp på mattan, så himla dålig & negativ vibe som bara är där som en elak liten pissmyra som biter en i fötterna. Men yoga är för alla, så pissmyran du kan backa & göra nått annat tycker jag? tack för kloka ord!

 2. Jaaaa SÅ bra Vevve!! Tänk att dessa tankar och motstånd är så vanligt, så tråkigt! Och så viktigt att visa på att alla är välkomna <3

 3. Helt underbart att läsa. Tack! Önskan finns att yoga hemma mera. Men att göra rätt och tillräckligt länge, hindrar…
  Nu en kort, kort yoga session.

  1. åååhh! Jag känner så igen mig, och det är det största hindret. Just att inte göra rätt eller göra fort kort = inte värt.
   Lite är bättre än inget, alltid! Superbra att du fick till din korta, korta yogasession Åsa

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.