Vevve Jäderlund
Yoga World
MindsetTala Ohm Yoga

Var kommer yoga ifrån, och vad har tantran för roll?

Ni som följer mina insta-stories såg uppsjön av wikipedia-flikar jag tragglade mig genom igår. Allt började med att jag ville veta var: Var kommer yoga ifrån, och vad har tantran för roll?. Nio timmar senare, med böcker uppslagna och massvis med internetsidor lästa, och källgranskade, kom jag och tänka på en visdom från ett prat av Seane Corn, där hon pratar om hur vi får alla dessa verktyg via yogan (mantran, historia, sagor, filosofi osv) som vi missbrukar i det avseendet att vi blir snobbar. Slänger oss med papegoja-meningar från tusen år sedan, som någon annan sagt, tänkt, begrundat, och vi “tar rygg på” för att hävda vår plats som yogis. På något sätt bevisa för andra att vi har fattat grejen, att vi inte irrar runt som huvudlösa höns.

Jag erkänner, denna höna har tappat huvudet. Ju mer jag läser ju mer inser jag att jag har noll som helst aning om något, saker som jag hör mig själv säga följs av tanken “VET jag det där eller har någon annan sagt till mig?”. Jag är inte intresserad av historian, meningarna, texterna för att visa det utåt. Jag behöver det för att kunna utforska mer inåt. Som den A-typ person jag är behöver jag en tydlig start och struktur som jag kan följa för att kunna ta till mig något, sedan kan jag sväva utanför vägen och själv testa, uppleva, utforska och utmana. Men det hindrar mig att jag blint ska lita på vad någon annan säger, eller lär ut. Jag vill ifrågasätta, själv kolla källor, se på det ur flera perspektiv och än har jag inte hittat någon lärare som jag kan vända mig till i detta. Detta är varför jag motsätter mig alla rigida traditionella stilar där man gör exakt samma sak idag som för 100 år sedan, och varför jag får ont i magen vid tanken på alla Gurus som finns, som följs. Vi måste våga tänka själva!

Gårdagens nörderi gav frukt, jag har hittat ett spår, fått något på kornet som de säger och kan nu göra nedslag på olika tider och platser, koppla det till min ihopsatta tidslinje, dra egna slutsatser istället för att blint lyssna på andra.
Framför allt börja känna saker inom mig, ta det till mattan, låta det överskölja mig – utan behov att beskriva det för andra. Jag har pratat om det förut, den där starka känslan, övertygelse inom mig, att ord begränsar. Inte med vilje men för att vi har inte kapacitet att fånga den storhet som är inom oss i de ord vi själva skapar.
När jag då försöker förklara en upplevelse, eller min yogapraktik, är orden inte tillräckliga till en början. Därför fortsätter jag praktisera, fortsätter ta mig, ta det, till mattan. Låter det landa i kroppen, och när det har gjort det behöver jag inte kunna citera någon annan, jag kan med allt som är ‘jag’ förmedla det vidare i ord, i rörelse, i tystnad i min roll som lärare. Men viktigare i min roll som praktiserande yogi finna tillit till det och vila i det.

Detta är en av grunderna till varför jag satte ihop fördjupnings-helgkursen Living Yoga. För dig som vill utforska vad yoga är för dig, testa, ifrågasätta, får diskutera och undersöka.
Läs mer i eventet och maila info@veronicajaderlund.se om du har några frågor eller vill anmäla dig.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.