Vevve Jäderlund
Yoga World
GotteTala Ohm Yoga

Golden Milk Recept – gurkmejabomb som stöttar immunförsvaret

Igår la jag upp en Instastory på min Golden Milk in the making och blev överöst av er härliga som ville ha receptet (samt en förklaring vad det är). I kort är det en ursprungligen ayurvedisk dryck, en gurkmejabomb som stöttar immunförsvaret och jag alltid tar till när jag känner att en förkylning stundar. Jag vet månadstema POWER och förkylning – oslagbar kombo, men jag får helt enkelt fokusera mer på den inre kraften och coreklasser (Y)
Svårigheten med receptet är att jag alltid höftar, och kryddar lite extra med vad jag har hemma. Detta gör att den aldrig smakar samma eller jag vet vad jag ska ha i, men idag försökte jag att upprepa gårdagens häxbryggd på kornet och mäta så ni kunde få lite riktning:

Golden Milk Recept (1 stor temugg eller 2 portioner)

4 dl mjölk (en del har kokosmjölk istället för mjölk och kokosolja, andra ersätter enbart mjölken mot nötmjölk)
1 msk kokosolja
1-2 msk honung
3 vrid på pepparkvarnen (ca 0,5 kryddmått)
0,5-1 tsk kanel
knivsudd cayenne
0,5 tsk paprikapulver
1,5 tsk gurkmeja
Börja med att slå i kokosoljan och honungen i kastrullen, blanda i resten av kryddorna och låt puttra ihop till en pasta på hög (inte högsta) temperatur. Sänk sedan till medel-låg värme och slå i mjölken. Rör samman och låt sjuda samman i några minuter innan du serverar.

I maj kommer jag få lära mig mer om Ayurveda och mat som medicin på Eva Forsberg Schinklers kurs. Ni kommer såklart få läsa om det i tidningen och här på bloggen, ser fram emot att få dela fler härligt gottgörande recept!

7 kommentarer

  1. Spännande detta skall jag testa. Själv har ah efter jag läste boken food pharmacy lagt till diverse kryddor som kanel, ingefära och gurkmeja. Jag gör till lunch en ayerveda- gröt med diverse kryddor samt äpple och bär . Gott och ger mage och humör en rejäl boost.

  2. Åh… är det såå man gör? Sett guldmjölk lite över allt men liksom inte tagit mig för att prova. Har även hört att gurkmeja är anti-inflammatorisk så att jag som har fibromyalgi & därmed rätt konstant går m inflammation i kroppen kan bli hjälpt av detta. Kan ju vara värt att testa. Sparar receptet & tänker prova. Tack!

    1. Hej Anneilie, det här min tolkning av receptet, precis som du skriver ska man enligt ayurveda inte hetta upp honung då det “frigör gift” och blir bittert, alternativt förstör enzymerna i honungen (precis som tanken bakom raw food), samt att honungen vid upphettningen skapar ama (typ slagg/gift enligt ayurvedan). Varken giftig honung eller att enzymerna som ev. försvinner skulle ha inverkan på kroppen finns det dock inga bevis för, så jag kör på det som är godast o enklast 😉 Angående ama, absolut arbetar du från ett holsitskt ayurvediskt perspektiv värm inte upp honungen, vänta med att ha i den tills du tagit bort kastrullen från plattan. Tack för din kommentar (Y)

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.