Vevve Jäderlund
Yoga World
MindsetTala Ohm YogaYoga

Pussy Power Yoga – lär dig rotlåset och maglåset

Dagen till ära bjuder jag på 3 Pussy Power Yoga-klasser, lär dig rotlåset och maglåset, samt utmana din bålstabilitet. Du hittar dem längst ner i detta inlägg, eller som en klass på Youtube

Mitt utforskande av rot- och maglåset har visat en helt ny sida av min yoni. Inte bara är det samlade området kring bäckenet ett muskelpaket, men också källan till oanad kraft – Varför nyttjar vi inte detta mer?

Yoni är sanskrit för vagina eller livmoder, ordet betyder också kraft. Väldigt passande då denna samling kroppsdelar besitter många oslagbara förmågor. Jag menar, hur coolt är det inte att kunna skapa och bära liv? Vad är mer kraftfullt än det? Bäckenbotten är också grunden för vår bålstabilitet, det som utgör vår hållning och är kärnan för all vår kroppsstyrka. Trots detta är det ett område som vi ofta glömmer, eller till och med gömmer på grund av skam och tabu. Dels kan de emotionella hindren leda till fysiska spänningar. Som inte bara påverkar vår relation till sex, men också hämmar oss i vår förmåga att ta plats i vårt eget liv. Att vi brister i vår interna kommunikation med en sådan stor del av oss själva orsakar också att vi inte kan koppla på musklerna kring vår yoni, våra inre och neder magmuskler. Det leder till bland annat inkontinens och tappad förmåga efter graviditet. Men också tappad funktion hos kvinnor som inte varit gravida. En oförmåga att arbeta med de nedre magmusklerna, att hitta ’suget i magen’ som möjliggör lyftet i exempelvis kråkan, ”jump throughs” och många andra positioner.

Energimässigt påverkar, och påverkas, det som omger och utgör vår yoni av våra två första chakran. Rotcharkat är kopplat till grundning, vår bas, vår känsla av stabilitet. När energin är rubbad upplever vi rädsla och osäkerhet på vilka vi själva är, vad vi står för och tror på. Sakralchakrat representerar kreativitet, sexualitet, och gemenskap. Vid obalans tappar vi vår förmåga att skapa kontakt med andra, vår passion dräneras och vi stänger av våra känslor och vår kropp. Hur vi lär oss att förhålla oss till, eller kanske inte förhålla oss till ”där nere” visar ganska tydligt varför vi har sådana svårigheter att aktivera de fysiska musklerna. Det förklarar också vår emotionella dissonans, varför så många känner sig vilsna och otillräckliga. Med frigörelse och självsäkerhet kommer insikten att vi inte behöver tävla eller trycka ner någon annan. Vi kan stå starka tillsammans, och hjälpa till att lyfta varandra.

Med yogan kan vi skala av, neutralisera, avsexualisera när det behövs. Se det hela rent praktiskt som fungerande, eller ej fungerande, kroppsdelar. Fysiskt innebär pussy power, för min del, en stark bål, förmåga att koppla på magmuskler, ett starkt säte och stabil grund i stående positioner, stark kropp i alla positioner. Emotionellt och energimässigt läggs en grund för en sund relation till mig själv och min kropp, vilket leder till frigörelse som stärkt min egen kroppskännedom och gjort att jag känner mig trygg och avslappnad i min kropp. Samtidigt som jag fått bättre självkänsla och mod att räta på mig.

 

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.