Vevve Jäderlund
Yoga World
Tala Ohm YogaTräning

Pilates + Yoga = <3

Kul att flera av er blev nyfikna på Pilates med Kom igång med Pilates-inlägget. Ni frågade vad jag gör för pilates, och det här är de videos jag har arbetat in i min träning. Perfekt komplement till min yogapraktik som har väckt nya muskler jag inte visste att jag hade 😉

Tillbaka i bloggen är Linda och Jasmin från Pilates Complete. Jasmin Salhi och Linda Ahlgren äger och driver Pilates Complete, du kan träna med dem i deras vackra lokaler i Göteborg, eller online hos Yogobe med deras “Stark inifrån och ut”-träningsprogram för nybörjare. Som fortsättning på gårdagens inlägg delar varför de tycker att pilates och yoga så bra combo:
Pilates ger styrkan och stabiliteten som många rörliga yogisar behöver. Yogin som tränar Pilates blir medveten om obalanser i kroppen och får lära sig vilken som är den egna hållningstypen. Man får stretchen och rörligheten från yoga, och klarar av att hantera den med pilates. Pilates stärker kroppen, vilket i sin tur leder till att man kan hålla positionerna korrekt längre (förbättrad uthållighet), vilket i sin tur leder till att andningen förbättras. Andetagen förlängs och övergången mellan in-och utandning blir mjukare eftersom man inte behöver anstränga sig så mycket, vilket betyder att och effekterna av andningen går djupare och att man kan ta till sig alla fördelar från yogautövandet både fysiskt och psykiskt. Kroppen ger inte samma motstånd och det blir lättare att behålla fokus i både asanas, pranayama och meditation.

Träna både pilates & yoga – nå dit du vill & utvecklas både snabbare, säkrare och kunnigare!
Här är några exempel: De flesta övningar i pilatesen utgår från hur man placerar bäckenet och rörelsen i bäckenet. Tittar vi på ex. acroyogan så styr man även där många övningar och framförallt balansen med små justeringar i bäckenets position. I asanas som Navasana, båten, har yogin stor nytta av att veta exakt var man ska hålla sitt bäcken och kunna justera positionen i bäckenet i ländryggen för att slippa bli trött eller få ont. Det är små finjusteringar gör skillnaden om man får ont i eller blir trött i ländryggen eller om man faktiskt håller stabiliseringen av bäckenet i rätt position, även här hjälper självklart andningstekniken som vi pratade om nyss. Det som många gånger händer i positioner som båten – om man sitter framför sittbenen och svankar är att man helt släpper magmusklernas aktivering. Där kan pilatesträning hjälpa till så att man hittar placeringen precis bakom sittbenen och lär sig att hålla ryggraden rundad med hjälp av magmusklerna. Övningar som ex. Rolling like à ball, Teaser och Open leg rocker så Rolling like à ball är perfekta för att träna upp detta.

Om vi tittar på ex. Virabadrasana 2, krigare 2 är det väldigt vanligt att man ”spricker” på framsidan, dvs. att bröstkorgen hamnar framför lodlinjen och även att man lutar sig framåt. Här kan yogin närma sig och förbättra en klassisk yogaposition från en annan utgångspunkt med pilatestekniken genom att använda pilatesteknikerna 1-5 med fokus på bröstkorgens placering. Ovan nämnde jag hur vi i pilatesen utgår från bäckenets placering och hur det kan hjälpa till att justera balansen, om vi tittar på att balansera i olika handstående, underarmstående och huvudstående positioner så ligger mycket av balansen också i att kunna placera bröstkorgen på rätt sätt.

Fördelen för yogin med skulderbladens stabilisering och rörelse är självklart samma som för pilatesutövaren – att man kan släppa spänningar runt axlar och nacke när man tränar och kunna slappna av i käkar, ansikte och hals. Det brukar bli väldigt tydligt i plankpositioner och chaturanga dandasana att man behöver veta hur man ska placera och stabilisera sin skuldra för att inte överarbeta muskulaturen på framsida axel, och bröstmuskler, undvika framåtrotation och protraction, För att inte få ont på framsidan av axeln eller armbågen. Väldigt få av oss är så pass starka att vi kan hålla placeringen hela vägen ner, det vanligaste är att man kollapsar i skuldran.

Vasistasana (sidoplanka) är också en position där placeringen och styrkan runt skuldran är väldigt viktig för att undvika överbelastning av axel och armbågsled. Om man håller skuldran stabiliserad så blir det också mer jämntungt i hela kroppen istället för att man hänger ner med all vikt över armen och får ont i handleder etc. Man bär upp kroppen på ett annat sätt. Jag gillar själv att inte hela tiden tänka på hur jag placerar kroppen på en yogaklass utan vill vara mer fri och fokusera på det mentala istället, och det känner jag att jag kan göra tack vare min pilates-teknik!

Tack Linda och Jasmin för att ni ville gästblogga här, och jag hoppas att ni läsare fått mersmak att komplettera er fysiska yogaträning med denna grymma träningsform. Vi har bara en kropp, så kom ihåg att ta hand om den. 

6 kommentarer

  1. Trevlig helg….idag ska jag börja med en övning och fokusera/känna in de små små justeringarna. Känner mig extra glad idag TACK VEVVE , och dina fina vänner ?? Mia

  2. Det känns jätteroligt att så många hör av sig och frågar mer om pilatesträningen, fortsätt träna, känna efter och utvecklas.
    Tack för att vi fick dela våra tankar med er, lycka till!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.