Vevve Jäderlund
Yoga World
Att Leva GröntMin Gröna SpaningTala Ohm Yoga

Biodynamisk trädgårdsodling – ätbart och hållbart! På Skillebyholm

Om du följer mig på Instagram har du sett bilder av nysådd jord som blivit stora (nåja…) tomatplantor. Vi flyttade till hus för 7 år sedan (helt galet att det redan gått sju år) och bitvis, periodvis, har jag utforskat det där med odling.
Genvägar som blivit senvägar, misslyckanden och totala succéer, sådär som det går liksom.

I år synkade alla lärdomar och jag kom igång i tid, har inte överplanterat, och har redan hunnit gå min första ogräsrensningrunda. Det känns superkul, och lite magiskt faktiskt när jag tänker på det. Hur det från de där små fjuttfröna kan växa till blommor, grönsaker, växter och hela system.
Coolt.

För att få lite riktning i detta stora ämne var jag i början på april på Skillebyholms Biodynamiska Trädgård för deras kortkurs Biodynamisk trädgårdsodling – ätbart och hållbart! Jag kan verkligen rekommendera den, att få lyssna och fråga var ett bra komplement till att bara läsa information. Och mina plantor växer som aldrig förr.
De bästa tipsen jag tog med mig:

  1. Så tillräckligt – Det här kanske låter självklart. Men Alla frön i din fröpåse kommer inte vakna och ge grönsak, så så mer än du tänkt.
  2. Var iskall när du planterar om de knoppade plantorna – Du har förmodligen inte plats för 20 tomatplantor, 10 grönkålsplantor och aubergine och squash och morötter och… ja du hajjar. Så bestäm dig för hur många av varje du ska ha och välj de starkaste.
  3. Ljus och värme – När fröna är nysådda behöver de mycket ljus och såklart en del värme. Men när du skolat om dem behöver de lite mindre av både ljus och värme för att inte bli för rangliga. OBS! Detta är om du försått och inte kan plantera ut dem. Men…
  4. Avhärda plantorna – …även om du ska plantera ut dem behöver du vänja dem vid utomhusklimatet, både temperaturen men även solljuset. Så ställ dem på altanen eller ta ut dem på dagen, in dem på natten några dagar. Innan du sätter ut dem med fiberduk.
  5. Jorden spelar roll – Olika jordar har olika egenskaper och olika märken har olika kvalité. Vill du ha bra grejer, starka växter, kan du inte plantera dem i skit.

Mina plantor just nu:
Tomater – på altan (råkade glöma några ute över natten.. they didn’t make it)
Paprika – på altan
Purjolök – väntar på att få sättas ut
Mangold – väntar på att få sättas ut
Grönkål – väntar på att få sättas ut
Ärtor – nysådda
Squash – sysådd
Potatis – utplanterad
Basilika, dill, persilja, salvia – växer så de knakar och avnjuts för fullt
Det kommer bli en delikat sommar!

Odlar du något?
Vilken är din absolut favirtgrönsak att odla?

biodynamisk trädgårdsodling biodynamisk trädgårdsodling_02 (800x533)biodynamisk trädgårdsodling_08 (800x533) biodynamisk trädgårdsodling_07 (800x533) biodynamisk trädgårdsodling_06 (800x533) biodynamisk trädgårdsodling_03 (800x533)

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.