Vevve Jäderlund
Yoga World
MindsetTala Ohm YogaYoga

Vilket är ditt mantra?

Ordens magi är inget nytt inom yoga, varken att säga dem eller sjunga dem. Vårt femte chakra är halschakrat, vishudda, som representerar att våga tala sin egen sanning, våga stå upp för sig själva, våga säga orden högt. Det är inte bara att säga något slumpmässigt, de specifika orden du använder gör skillnad. Så välj dem med omsorg. Testa att säga till dig själv i spegel ”jag är snygg, tillräcklig och fucking fabulous” fem gånger varje morgon och kväll i en vecka och se hur du mår. Säg sedan ”jag är misslyckad, usel och ett skämt” en gång och märk hur det känns. (ps läs mer om detta i min krönika i kommande Yoga World 😉 )

Det mest klassiska mantrat är såklart OM, universums heliga ljud. Stavas ibland Ohm, men oftast om eller Aum.
A står för skapande
U står för bevarande
M står för förgörande eller upplösning
När du sjunger mantrat ljuda ut A U M och lek med hur mycket tid du kan lägga på de olika delarna, uppmärksamma hur det resonerar i dig.

Ett av mina favoritmantran är Ek Ong Kar Sat Gur Prasad och betyder ungefär “Det finns en skapare av allt som är skapat. Allt är en välsignelse från Skaparen. Den insikten kommer från Guruns nåd”. Enligt kundalinitraditionen är det är ett av de mest kraftfulla mantran och hjälper till att manifestera tankar och handlingar. Det kan också bryta negativa spiraler och ge ett klarare mer positivt tankesätt. Jag hörde den här versionen på en klass och visste inte meningen bakom det. allt jag kände var hur det talade till mig. Hur det fick mig att känna inombords.

Dagens sadhana:
Stäng av mobilen, sätt dig bekvämt (skräddare, på en stol, mot en vägg – det som känns bekvämt). Börja med att observera ljudet av ditt andetag. Sedan vart det känns mest, i näsan, halsen, magen? Låt det grunda dig i din egen kropp, men okså i nuet. Välj sedan om du vill sjunga 9 stycken Om, eller sjunga med 3 minuter av Ek Ong Kar Sat Gur Prasad. Om du vill kan du skapa ditt eget mantra, något som du vill manifestera och upprepa det 9 gånger.
Dela gärna nedan om din sadhana. Var något som var lätt, svårt, något som väcktes? Om du lägger upp på instagram använd #minsadhana #weleda #beyoga365 och @vevvejaderlund.

57 kommentarer

 1. 9 st OM i solsken, vindsus och fågelkvitter. Vilken start på morgonen! Mot slutet kvittrade till och med fåglarna högre och mer innerligt.
  Tack för idag ?
  Ser fram emot de kommande två veckorna.
  Namasté

 2. Jag valde att sjunga med i Ek Ong Kar Sat Gur Prasad. Till en början var det svårt att komma till ro nästan lite ångestfyllt i bröstet. Men jag fortsatte några minuter till och det lättade. Det känns viktigt att ge mig den tiden och därför är jag tacksam för denna utmaning som påminner mig?

 3. Jag har inte yogat på en vecka på grund av en förkylning och nu är jag soffbunden igen. Men fem minuters mantra och fokus på andningen ner i magen kändes som magi ❤️✨

 4. Det finns så många mantran att obeslutsamma jag kan ha svårt att välja nåt ibland..? fast vissa har satt sig på djupet och poppar liksom upp igen av sig själv, om jag av någon anledning glömt bort dem och inte använt de på ett tag…. Aad Guray Nameh är ett. Detta mantra började jag använda under min första graviditet, och det är ett mantra som jag alltid hittar tillbaka till och finner ro i. Ibland kan jag tom sätta på det i smyg i bakgrunden så att barnen börjar nynna med…(får man ens göra så?…) för att liksom boosta de med skyddande bra energi. Idag blev det Gayatri mantrat med Deva Premal, för att landa och lugna mina monkeys. Nytt mantra för mig, men jag gillade det verkligen. Namasté!

 5. Jag har testat mantrat Sa Ta Na Ma då jag hört att det ska vara bra för utmattade hjärnor som mina. Har dock svårt att få in rutin på att göra mantrat..

 6. Jag valde att göra båda. Aum praktiserar vi varje vecka i den yogaklass jag går i. Idag ensam kändes det som att jag hamnade i ett vakuum, i ett mycket glädjefyllt och rofyllt sådant. Att sjunga med i sången kändes i början svårt, blev lättare efterhand men jag upplevde en större och mer rofylld känsla av att sitta tyst och låta orden bara finnas där på insidan. Tack för en bra start, ser fram emot fortsättningen.
  Namasté ??

 7. Jag kom hem från jobbet och satte mig ner och sjöng mantrat Ek ong Kar Sat Gur Prasad i sex minuter. Efteråt kände jag mig lugnare i kroppen. Skön känsla efter en stressig arbetsdag. Detta ska jag försöka göra oftare. Tömma kroppen på stress och varva ner för att på så sätt kunna landa i sig själv bättre..
  ?

   1. Det var första gången hemma alldeles själv.. Jag håller fortfarande på att hitta lugnet i kroppen. Detta var ett skönt sätt att varva ner och komma i kontakt med mig själv. Länken till mantrat på Spotify hjälpte mig. Var det fusk? ?

 8. Sittande på kökssoffan o kvällsolen lyser in genom fönstret. Potatisen kokar o då hittade jag min lilla mantra tid. Valet föll såklart på Aum. Så enkelt o så vackert. Älskar att känna den vibrationen inom mig.

 9. Jag provade på Ek ong Kar Sat Gur Prasad. Vad glad jag känner mig! Och pigg! Vad roligt!

 10. Vilket underbart initiativ! Jag är med 🙂 satt med bija mantrat Aim då jag är i en kreativ process just nu och älskar allt vad Aim står för. Satt i sex minuter och upprepade det först ljudligt och sedan inombords. Känner mig upprymd, fylld av energi och längtar efter att sätta mig vid datorn och skriva lite.

 11. Jag valde mantrat Aum och satte mig i vårt uterum som värmts upp av solens strålar! Hade svårt att komma till ro först och det var en konstig känsla att sitta ensam och göra detta, nästan så jag fylldes av ett bubblade skratt inombords ☺ Men till slut infann sig ett behagligt lugn! Behöver verkligen detta för att landa i mig själv och varva ner. Ser så fram emot morgondagen! ??

 12. Härlig start på morgonen ? Började med 15 minuters morgonyoga och sen dagens sadhana.
  Det är verkligen en utmaning för mig att fokusera på andningen, vara här och nu och inte planera era springa iväg i tanken. Lyckades vänligt men bestämt sitta några minuter och för tillbaks fokus på andningen. Sen valde jag att sjunga med i mantrat, resten av familjen sov så jag fick hålla ned volymen. Jag har tidigare tyckt att mantrameditation känns lite fånigt, men sedan en yogakurs där vi körde ett riktigt energikicksmantra som verkligen gjorde mig “hög” så har jag förstått att det verkligen kan göra saker med kropp och sinne. I morse körde jag tre minuter, men jag tänker att jag vill prova hela sången någon gång – tror jag behöver lite mer tid för att landa. Framför allt behöver jag nog tid att vara utan störning (andra som sover) så jag kan testa olika kraft i mantrat (röstmässigt alltså).
  Tack härliga du för denna utmaning!

  1. Jag tyckte också det kändes fånigt i början. Typ viskade ut det för att inte pojkvännen skulle höra det. Men när en hittar WOWet är det som att alla andra glöms bort och det bara e att köra 😉
   Ja gör verkligen det! Du behöver kanske inte köra hela på en gång, stega upp några minuter åt gången så känns det inte lika överväldigande?

 13. Det här var något nytt för mig att utforska på egen hand! Jag valde att lyssna och nynna (no singing?) med till Ek Ong Kar Sat Gur Prasad, och efteråt var jag så inne i att humma och nynna med så jag blev nyfiken på att sjunga med i Ohm också. Det intressanta var att när det blev tyst kom ca 1000 tankar som ett anfall! Fångad av stunden testade jag att stanna kvar på mattan, låta dem komma, andas. Genom att låta tankarna komma hela vägen fram, tvingades jag ta itu med särskilt en irriterande surdeg som jag har skjutit ifrån mig, dvs förträngt, ett under en tid. Spännande att låta fokus för praktiken ligga på, för mig, något helt annat än jag brukar. Känner mig fortfarande ny och ohemma i mantran, så tack för inspiration. Det blev så intimt och personligt att någon Instabild inte blev aktuellt??

 14. Känner mig inte riktigt bekväm med mantran, än. Det tog mig en stund att komma fram till mattan, nånting höll emot, men till slut så. Jag valde Ohm idag, och i början känns det bara konstigt. Efter några Ohm så känner jag hur härligt det vibrerar i halsen. Höll kvar den känslan resten av tiden. Behöver lära mig mer om dessa mantran, både teoretiskt och praktiskt. Ha en skön kväll ☺

 15. Jag valde att använda det mantra jag fick under en utbildning för många år sedan, ett som alltid funnits med mig men som jag sällan använder under meditation. Kändes dock så självklart att låta orden rinna fram och tillbaka inuti. Många tankar…alltid dessa tankar??

 16. Blev ett härligt avslut på en rent ut sagt förjäklig dag. Kände nästan motstånd till att sätta mig och meditera för jag hade redan bestämt mig för att det inte skulle funka.
  Men så lättade det hjärtat och en stressad hjärna!
  Jag tog oxå mantrat Ek Ong Kar❤?
  Namaste?

 17. För drygt två veckor sedan blev det klart att jag och min man ska skiljas efter nästan 13 år tillsammans och sju år som gifta. Innan det hände hade jag en bra rutin och en daglig praktik. Sedan dess har jag vågat gå på ett par klasser men jag har inte klarat att ställa mig själv på mattan hemma. Jag är rädd för att spolas bort av sorgen.

  När jag läste om utmaningen kände jag att det är en chans för mig att hitta tillbaka utan att vara ensam. Tack. I barnens sovrum med deras andetag i bakgrunden släppte jag äntligen taget igen. Mitt mantra var Jag förtjänar att känna mig älskad. Det var inte lätt men jag är fortfarande kvar.

  1. WOW Malin, tack för att du delar och oavsett allt är det självklart att du förtjänar att känna dig älskad. Styrka är inte att aldrig vara svag, det är att resa sig när allt känns förjävligt.

 18. Jag avslutade kvällen med en stund meditation o mantra. Det blev ett eget mantra efter dagens jobbiga breakdown med dottern. Mitt mantra idag är: Jag är okej! Jag behövde verkligen det. Jag har sedan en vecka tillbaka avsatt tid innan jag ska sova till stilla meditation o skriver ner känslorna som dyker upp i min kropp. Just nu är det mycke känslor att arbeta sig igenom. ?

 19. Så inspirerande att få ta del av allas mantran. Har inte använt mig eller rättare sagt, inte lärt mig att implementera mantran i min yogautövning.

  Jag har dock nyligen blivit introducerad för en skiva på spotify som heter “Mantras for Divine Grace”. Första låten är underbar! Ong namo(wisdom) heter den, och de sjunger guru dev namo och det klingar an så gott i hela mig. Googlade och fann följande översättning på ong namo guru dev namo:

  Jag kallar på och öppnar mig inför den oändliga universella visdom och kreativa medvetenhet som jag har djupt inom mig själv och som nu ska leda mig från mörker till ljus, från okunnighet till insikt.

  Detta tar jag till mig av hela mitt hjärta. Sat nam.

 20. Kändes konstigt att göra det hemma själv. Har bara gjort det i klass tidigare, men blev mer bekväm i det mot slutet.

 21. Jag valde mantrat Aum och satte mig i vårt uterum som värmts upp av solens strålar. Det var svårt att fokusera först och kändes konstigt att sitta ensam och göra detta. Kände nästan ett bubblande skratt inombords ☺ Men efter ett tag infann sig ett lugn inom mig. Behöver verkligen detta för att landa och stressa ner. Ser fram emot morgondagen ??

 22. Jag gjorde pulsmeditation med mantrat Sat Nam, precis vad jag behöver när det stormar omkring mig. Inte så långt men vad jag klarar av just nu ?

 23. Gjorde AUM mantrat i 7 min med stöd av Jane Winther på Spotify. Tidig morgon och min röst var lite raspig. Jag gillar att göra AUM mantrat. Det är enkelt och tillgängligt med bra effekt. Blir oftast glad och känner mig befriad och fylld med tillit att allt kommer ordna sig.

 24. Det går alldeles utmärkt att “humma” men att få till ett mantra med ljud är svårt! Jag har ett eget, “jag kan” men jag kan inte säga det högt. Än!

 25. Min praktik 8 maj(ledig dag):
  Yoga själv(65min)+leda yogaklass(55min)+ 2 st guidade meditationer(60 min).
  Min start 9 maj: AUM mantrat i 7 min med stöd av Jane Winther på Spotify. Samt även AUM med Bhakti Marga på Spotify i 4 min. Tidig morgon och min röst var lite raspig. Jag gillar att göra AUM mantrat. Det är enkelt och tillgängligt med bra effekt. Blir oftast glad och känner mig befriad och fylld med tillit att allt kommer ordna sig.

 26. Jag missuppfattade nog allt och skrev bara på instagram igår.. Aum skapar vibrationer ?? Livgivande, utrensande ?

 27. Satte mig på mattan, tog några andetag som var både korta och inte särskilt djupa. Tre halvdana OM, sen gav jag upp och lämnade mattan. Hittade Metta meditationen med dig, gjorde den och direkt efteråt blev det nio starka OM. Kände dessutom hur jag på något vis sträckte på mig mer och mer, att jag ville öppna upp bröstkorgen. Vilken känsla!! ?

 28. Min kommentar jag skrev i måndags kan jag inte hitta här ? så jag skriver igen här.. va på Hathayoga på lunchen o Yinyoga på kvällen o på båda passen utövades Oum mantrat. Jag känner mig intresserad av att se vilket mantra som kan bli “mitt eget” i framtiden ?

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.