Vevve Jäderlund
Yoga World
Tala Ohm YogaYoga

Balansera dig med Nadi Shodana, växelvis andning

Helg och dags för min favorit pranayama, eller andningsteknik: Nadi Shodana, växelvis andning. Jag började utforska den som en del av min praktik för att kontrollera min överjävliga mensvärk och PMS. Idag praktiserar jag den även när jag inte har mens men känner att jag behöver balansera tanketornadon som tar över.
Nadi är de kanaler, eller strimmor, av energi som finns i vår kropp. Det finns flera nadis men de tre huvudkanaler som ofta hänvisas till inom yogan är Ida, Pingala och Sushumna. Dessa tre har sitt ursprung vid riten av vår ryggrad, vid vårt första chakra, Ida på vänster sida, Pingala på höger och Sushumna är den centrala nadin. De reser sig via ryggraden, Sushumna strålar ut genom toppen av huvudet via vårt sista chakra. Ida och Pingala tar sig ut vi vardera näsborre. Shodana betyder rening. Så nadi shodana översätts ungefär till att rensa kanalerna, syftet är att syresätta kroppen och lugna andetaget vilket kan sänka stresspåslag.

Så gör du Nadi Shodana, växelvisandning:

 1. Med höger hand, vik in pekfinger och långfinger mot tumloven. Om det känns för ansträngt placera dem mot tredje ögat, sjätte chakrat, punkten mellan ögonbrynen.
 2. Placera höger tumme på höger näsborre och täpp till. Andas in genom vänster näsborre och täpp till med ringfingret.
 3. Lyft av tummen och andas ut genom höger näsborre. Andas sen in genom höger näsborre, täpp till, och andas ut genom vänster näsborre. Du byter alltså näsborre efter inandningen i denna variant.
 4. Se video med förklaring nedan.

nadi shodana nadi shodana

Dela gärna nedan om din sadhana. Var något som var lätt, svårt, något som väcktes? Om du lägger upp på instagram använd #minsadhana #weleda #beyoga365 och @vevvejaderlund. Du kan en vinna en plats till yogahelgen i juni eller en halvårsprenumeration till Yogobe.
Dag 1 – Vilket är ditt mantra?
Dag 2 – Omvänd krigare
Dag 3 – Vardagsyoga
Dag 4 – Sidoplankan

Dag 5 – Hjärtöppnande brygga

41 kommentarer

 1. Åh den här andningsövningen gillar jag! Gjorde 3 st väääldigt långsamma jaagrata namaskar som en start o sen andningsövning. Har inte provat jaagratan på morgonen. Vissa positioner kändes väldigt bra men jag har svårt att få till den där vridningen när man rullar ut på lilltårna. Höften protesterar tydligen på morgonen.

  1. hmmmm är det höften ned mot golvet som protesterar?
   Om du inte sänker ner den så lågt hur käns det då?
   Eller sätter i knän s den blir mindre belastad?
   Bra att du känner in Anna

 2. Vaknade upp med en känsla av stress efter att ha sovit oroligt inatt så det här var perfekt som dagens sadhana.
  Gjorde 3 rundor med en lite utbroderad Jaagrata Namaskar (som börjar flyta fint nu ?) och sen satte jag mig och andades. Till en början virvlade tankarna runt men i takt med andningen stillade det sig och jag hamnade här och nu: precis där jag ska vara.
  Tar med mig det från mattan och ser fram emot en lördag i nuet.

 3. Perfekt att den här kom idag när jag är lite hängig/förkyld. Orkar inte så mycket annat. Använder den ofta i mina medicinska yogaklasser. ??

 4. Lite spännande faktiskt.. jag vet ju att min kropp är i obalans av något slag.. inte bara min muskelinfektion har välkomnat mig utan även nu halsont, förkylning och feber…När jag satt ner idag för denna Nadi Shodana så framkommer obalansen tydligt- Jag har inga problem att andas in och ut genom höger näsborre, i vänster näsborre går luften ibland ojämnt in och ut och det visslar, blir busar och känns trångt bara. Däremot då vänster kroppshalva är rätt ok avslappnad, medans höger sida känns allmänt öm, jag får värk, blir stel osv… På inandning kändes det tungt över solar plexus..
  Jag gjorde denna andningsövning i 3 omgångar varav första 3 min, andra 2 min och sista 5 min.. det blev bättre på slutet.. Jag tyckte det kändes bättre att ha peace fingrarna i tredje ögat.. ville också vila huvudet lite på dem.. jag vet inte om man kan det ? … jag försöker samtidigt tänka rak linje? Jag fortsätter med denna pranayama ett tag tror jag, den kan nog vara bra för mig. Efteråt så kändes mina vanliga andetag mer rymliga och fria

  1. om det kändes bättre att göra så med fingrarna och huvudet gör det. Men känn efter på det sättet varje gång: hur mår höger och vänster, hur vill jag ha fingrarna. Och samma sak nästa gång, och gången efter det – snyggt!

 5. Jag har sen i januari fått rådet från flera håll att fokusera på min andning, att 10 min fokus på medveten andning skulle öppna upp både fysiska och psykiska “spärrar”. Mina första försök med hjälp av andningstekniker resulterade i yrsel och nästan ångestkänsla i kroppen. Jag gav mig inte o nu, fyra månader senare så är andningen min bästa vän. Speciellt Nadi Shodana som jag nu upplever behaglig och den teknik som fyller mig med mest energi men även lugn.

 6. Jag älskar Nadi Shodana. Jag smög iväg när jag hade hjälp med barnen och tog en stund för mig själv. Som vanligt kändes huvudet lättare efteråt. Allt blir tydligare liksom. Nu är förkylning och nackont borta och jag tänkte köra ett flöde efter läggning också.

  Min kommentar igår verkar ha fallit bort. Det fick bli meditation igen i alla fall efter att jag tagit mig vatten över huvudet med en kullerbytta. Nu är jag pepp på att flöda igen.

 7. Kul med andningsfokus! Jag upplever att denna andningsövning lättare får mig att hålla fokus då det är lite olika moment. Jag bestämde mig för att avsluta dagens yoga med denna övning och ställde klockan på fem minuter.
  Började med pek- och långfingret invikta, men efter ca halva tiden bytte jag och placerade dom mot tredje ögat istället eftersom det kändes ansträngt i axeln, det blev lite bättre efter det – kanske fem minuter va lite mycket att börja med, men det kändes ganska snabbt ändå.
  Efteråt kändes det som lite pirrande i huvudet, men på ett skönt sätt ?
  Härlig avslutning på dagens yogapass ???

 8. Som en del i att komma tillbaka efter utmattningsdepression började jag med mindfulness/meditation och även yoga. Mediterar med fokus på andning gör jag varje morgon 15 min. Med Nadi Shodana, växelvis andning upplevde jag en stark koncentration och behaglig andning. Kommer definitivt att använda mig mer av detta ??
  Namasté ??
  #minsadhana dag 6

 9. Oj vad skönt detta var!! Gav mig både lugn och fokus ? Känns som att den är användbar i många situationer… Såg tex att du skrev att du använder den vid pms, det ska jag prova nästa gång.

 10. Nadi Shodana är min favorit pranayama också, använder den ofta när jag behöver landa innan meditation. Idag var det svårt, upplevde att det gick “trögare” att andas genom höger näsborre, och det tog tid att acceptera och släppa.

  1. finns många teser om vad det innebär om höger sida är stängd eller öppen, respektive om vänster sida är stängd eller öppen. Men målet är att som du gjorde, acceptera och släppa

 11. Hur känns det? Händer det nåt ? Tankarna virvlar runt, men plötsligt tonar de ut. Bara fokus på andningen. Kommer på mig själv att bita ihop, så som jag gör när jag fokuserar på nåt. När jag väl slappnar av i käkarna så blir det ännu lite mindre surr i huvudet. Kommer definitivt att fortsätta använda mig av den här andningstekniker.

 12. Älskar andningsövningar, känner ett stort lugn i hela kroppen som sitter i en lång stund efteråt.

 13. Längtade till mattan idag och hade en riktigt härlig asana praktik innan jag satte mig med Nadi Shodana och sedan en kort stund i meditation. För mig är Nadi Shodanaden pranayama jag oftast använder, om jag gör flera så börjar jag med växelvis andning just för att den lugnar mitt sinne så effektivt. PS: hallonblads te är guld värt mot mensvärk.

 14. Denna pranayama får mig alltid på rätt fot när jag tacklar.?? Efter en lååång dag är det här ett underbart sätt för mig att landa. Funkar alltid.??

 15. Andningsövning som återkommer men som även glöms bort i vardagen. Alltid lika skönt och stillande av sinnet när den görs.

 16. Den här fick jag prova på för första gången för några veckor sen när en av mina vänner hade en yogalektion, och jag älskar den!! Jag som oftast är väldigt stressad inombords och inte alltid har så lätt att fokusera får ett otroligt lugn av denna övning!

 17. Jag har för länge sen fått rådet att fokusera på min andning men inte “lyssnat”. I januari i år brakade jag och blev sjukskriven och först DÅ blev d rådet jag fått så många ggr en känsla i min kropp. I början kändes den medvetna andningen otroligt ansträngd o kroppen kändes trång o obekväm. Jag blev yr o d va som att min hjärna ville fly från detta jobbiga. Jag fortsatte öva varje dag och långsamt, långsamt har jag känt förändring i både kropp o knopp, o denna andningsteknik är min absoluta favorit, kroppen svarar direkt på den o blir både lugn o fylld av ny energi.

 18. Jag gjorde min Nadi shodana innan sängdags. Det är oftast då kag kan skapa mig en stund för mig själv. Jag rycker om denna andningsövning. Jag har gjort den många gånger men oftast då inslutet på ett kundalini yoga pass eller mediyoga pass. Den skapar någon form av lugn i min kropp och väcker min hjärna.
  Tack!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.