Vevve Jäderlund
Yoga World
MindsetTala Ohm YogaYoga

Dansa som att ingen ser

Ett återkommande tema på mina klasser är att utforska den där platsen i din innersta kärna som är helt okompromisslöst du. Den delen som inte rättar sig efter vad som är bekvämt, eller hur livet “borde levas”. Den delen som styrde dig när du var liten. Men för varje tillsägning från föräldrarna, varje hånskratt från klasskamraterna, varje pinsam fuldans du lärt dig att inte lyssna på.

Det syns så tydligt i hur vi beter oss i grupp när vi med hela vår kraft anstränger oss att passa in, istället för att lita på den där inre källan. Lika uppenbart är det när vi ställer oss på mattan. Absolut det finns positioner och linjeringsriktlinjer för de positionerna, men när jag släpper eleverna fria i flöden eller “gör vad du vill” är det som att hjärnan går på övertid. Istället för att känna efter ‘hur kan jag göra den här formen’ eller ‘ undra vad som sker om jag sätter foten här’. När hände det?
När slutade vi leka, testa, känna, dansa.
När började vi anpassa hela vårt beteende efter någon annan?

Dagens sadhana: sätt på en av dina favoritlåtar och totalt bara fuldansa loss. Eller snyggdansa om det är något du tycker är obekvämt. Ingen kamera under tiden, ingen som tittar. Vill du lägga upp en bild eller video ta den efter så att medvetenheten om att det ska läggas upp inte hämmar dig från att släppa huvudet helt. Dansa som att ingen ser, som att ingen någonsin sagt åt dig hur du borde dansa, och att det du gör ser fult ut.

Dela gärna nedan om din sadhana. Var något som var lätt, svårt, något som väcktes? Om du lägger upp på instagram använd #minsadhana #weleda #beyoga365 och @vevvejaderlund. Du kan en vinna en plats till yogahelgen i juni eller en halvårsprenumeration till Yogobe.
Dag 1 – Vilket är ditt mantra?
Dag 2 – Omvänd krigare
Dag 3 – Vardagsyoga
Dag 4 – Sidoplankan

Dag 5 – Hjärtöppnande brygga
Dag 6 – Nadi Shodana, växlevis andning

48 kommentarer

 1. Min dansstund vart ute på promis med hundarna och Kizunguzungu i lurarna, befriande även om hundarna tittade och undrade om det brunnit ? men har otroligt svårt för just sådana saker som “fridans” under ett träningspass eller yoga. Vet inte varför det ska vara så svårt att bara släppa….

 2. Haha, fuldans är så kul! Har en gammal favoritlåt med Lill Lindfors som jag brukar sätta på och sedan går det inte att stå stilla. Ofta smittar det av sig på barnen och de hänger på, alltid med ett virrande på huvudet och ett “Du är så knäpp mamma”. Sen shakear vi loss tillsammans. Underbart! Härligt att få avrunda en bra helg i dans tillsammans.

 3. Tappade bort att “fuldansa” i en period ihop med mycket annat som jag tillbringat de senaste åren med att sakta men säkert plocka fram igen. Har jobbat hårt (och gör fortfarande) på att skala av alla lager av anpassning och annat som jag någonstans på vägen fick för mig att vuxenvärlden kräver. Och det är så befriande och underbart och omtumlande att hitta allt igen som jag gömt djupt djupt där inne. När jag väl satte på musik på hög volym och fuldansade igen så insåg jag hur mycket jag saknat det. Ett perfekt sätt att vända en trist dag och få in massor av glädje i vardagen. Speciellt när barn och hund hakar på ?

 4. Varför gör jag inte detta oftare? Får en sån härlig energikick av att bara köra utan att tänka på hur det ser ut ? Körde “Despacito” och bara släppte allt och körde på känsla, kändes så härligt – både under tiden och efteråt.
  Tycker jag blivit lite bättre generellt på att göra som jag känner utan att tänka på vad andra tycker, men jag har mycket kvar. Behöver påminna mig om det mer och även dansa loss ännu mer oavsett hur det ser ut ? Tänk att det ofta är viktigare vad andra (som jag knappt känner) ska tycka och tänka än att följa mitt inre…

  1. EXAKT det frågar jag mig ofta på senaste, varför är det så mycket viktigare vad de tycker om mig än jag om dem (och om mig själv först och främst?)
   ps Tack för låttipset, ser fram emot att fuldansa till den imorgon.

 5. Det blev ingen fuldans i dag. Dagen är ju i och för sig inte slut… Jag tog en löptur som jag avslutade m Yinyoga. Nu sitter jag härligt trött i soffan.

 6. Din sanning är så viktig! Va vill jag, hur vill jag ha det, vem är jag? Vi formas ifrån barnsben med allas olika påverkan, blir vi någon, agerar vi som någon.. precis så som du skriver blir vi någon som ska passa in.. Jag får många gånger höra av mina barn “Meh.. Mamma…så kan du väl inte göra!!” Jag slutade nog tidigt att inte gå min väg för att passa in, accepteras och för att bli omtyckt. Min inre röst har dock alltid stridit mot vad jag gjort, sagt och tänkt.. Jag har hamnat i diket många gånger i vuxen ålder på grund av detta. Nu börjar pusselbitarna falla på plats.. jag älskar mig själv ganska mycket idag, jag har självkänsla och känner att jag är lika mycket värd som alla andra- om jag gör något, skriver något, lägger upp något på sociala medier och folk stör sig så är det deras problem, inte mitt.. Umgås med mig och älska mig för den jag är eller gå.. Min självkärlek har vuxit sig stark genom att jag föder mig själv med det jag tycker om… jag har dock inte kommit på allt än.. jag har heller inte gjort allt jag vill hålla på med.. jag lär mig fortfarande att leva livet.
  Det här med att dansa gör jag ofta, fritt och mestadels fult 🙂 Men jag tycker det är kul!! Fredag här hemma brukar jag dra upp alla barnen i köket när musiken skriker ut i högtalarna, alla dansar vi så glatt 🙂 Jag har två tonårstjejer och en nioårig kille (Läs tre barn i mycket känslig ålder) Ibland får jag med dem upp och i dans!!
  Idag satte jag på en av mina stödlåtar i livet och jag dansade inifrån och ut! När jag känner jag att jag behöver styrka lyssnar jag på den. “Din tid kommer” med Håkan Hellström! ÄLSKAR DEN!!
  “Jag har letat.. sen jag var liten.. efter stigen till toppen av världen” “Res dig efter varje smäll, du har en ängel på din axel”
  Så underbar text!

  1. “Jag slutade nog tidigt att inte gå min väg för att passa in, accepteras och för att bli omtyckt. Min inre röst har dock alltid stridit mot vad jag gjort, sagt och tänkt..” tyvärr känner så många av oss igen oss.
   Det är aldrig för set att hitta tillbaka till den egna rösten!!

  2. Åh, det är min låt också. Passar särskilt bra i livet just nu. Så härligt att tänka på alla som dansar loss tillsammans idag även om vi dansar på egen hand.

 7. Började visserligen morgonen med ett yogapass via yogobe där man släpper på alla tekniker och rör kroppen som den vill. Tog fram yogamattan senare på dagen. Med Spotify “Don’t you want me” Human League från 1981 (ja så gammal är jag), rörde jag mig som kroppen för tillfället ville. Befriande, varför gör man inte det oftare?

 8. Jag tog tillfället i akt imorse när familjen åkt iväg på fotboll. Valde Flashdance – what a feeling som är en sån låt som d inte går att sitta still till.
  Jag snurrade runt, jag gjorde höga hoppsasteg o skakade på både huvud o höfter. Kände pulsen o ruset av flashbacksen från ungdomen när filmen va ny o den här låten gick varm. Jag hade idag varken benvärmare el permanentat hår men känslan av frihet o glädje va samma ?ska börja dagen så imorrn oxå!

 9. Älskar denna utmaning! Jag och Plura ( min son) brukar shakea loss här hemma…han är 2 år och tycker att det är hur kul som helst.

  Igår va en skum dag så jag hoppade över yogan helt. Men har yogat på idag istället. Bryggan är ingen favorit, jag får liksom inte till det. Känner mej så himla stelopererad i hela kroppen eller så har jag inte den rätta knycken!

  Tack för denna härliga vecka!
  Ses imorron??

 10. Åh det var JÄTTELÄNGE sen. Körde ut maken eftersom det kändes l i t e pinsamt och rockade loss till Aerosmith. Hade aldrig hänt om jag inte fått utmaningen. Kändes gött efteråt o lite fnissigt.hihi. I morgon bitti testar jag vardagsyoga som jag missat. Är det ok att jag ligger i otakt där?

 11. Att fuldansa väcker tankar på hur jag vill vara och hur jag faktiskt är. Jag tänker alldeles för mycket på vad andra tycker eller inte tycker om mig än på att bara vara mig själv och den jag vill vara. Så himla dumt. Det är iaf härligt att fuldansa, mer fuldans får det bli!

 12. Äsch råkade skicka iväg innan jag skrivit klart. Men jaja, mer fuldans får det bli iaf!! ?

 13. Såå underbart! Jag brukade fuldansa med ett par vänner på universitetet, och när jag säger fuldansa så menar jag verkligen FULDANSA. Vi gick in för det och struntade i alla som kollade lite snett på oss. Nu mera blir det mest när jag är hemma själv, antingen under min asana praktik eller när det kommer någon riktigt skön låt på listan. Ska banne mig göra det oftare. Så befriande. Tack för en härlig utmaning! Idag blev det både under min praktik och sedan ett par låtar nu på kvällen. La till och med upp en liten snutt på instagram. Tänker inte skämmas 🙂

 14. Fuldans…hatkärlek på den. Att dansa är fullständigt underbart och befriande, tyvärr också ofta förknippat med prestation. Finns ju oftast alltid något som håller mig tillbaka, och få är de gånger då jag dansat helt i och med mig själv.

 15. Av alla saker i livet är just dans en sådan där jag aldrig försökt passa in. Jag dansar alltid fullt ut. Jag märkte rätt snart att det inte uppfattas som normalt och kanske särskilt inte när man är tjej men jag kan liksom inte hjälpa det. Jag älskar att dansa på oväntade platser, som busshållplatsen eller vid ett rödljus på stan. Alltid gör man någons dag lite bättre.

  Överlag är Håkan en favorit för all sorts dans. Men just nu, när livet egentligen är käpprätt, så hittar jag kraft i Din tid kommer precis som Linda. Den går inte att slå nu. Tack för dagens sadhana!

 16. Blev Si så där med dansen idag…. en liten stund här och en liten stund där. Är helt enkelt inte på humör idag? ?? På jobbet (jobbar med barn) är det lättare att bara ryckas med men brukar svänga loss här hemma också . Valde att fokusera på andningen istället . Kändes som rätt val just idag. Ny dag imorgon, nytt humör ?

 17. Fuldansa! Nu är vi verkligen utanför min comfortzone. Att visa en yogaposition eller hålla ett föredrag
  bekommer mig inte ett dugg. Men att fuldansa då sätter något igång inom mig. Så kan du inte göra o det går väl inte.
  Men visst går det, nere i källaren med förevändning att jag skulle starta tvättmaskinen så gick jag loss.
  Vilken energi o glädje som spritter i kroppen när jag bara släppte taget. Men det behövdes en utmaning för att köra igång inget som kom spontant.

 18. Åhhh så härligt!!! Brukar i och för sig fuldansa då och då för det är så befriande att bara släppa loss och inte bry sig om något annat just då!! Idag hängde min dotter med glädje på och det slutade i gapskratt!! 🙂

 19. Jag ÄLSKAR fuldans!!! Det liksom ingår i min dagliga sadhana, jag struttar runt hemma, gör en massa sköna (läs mindre estetiskt tilltalande ?) Moves, spelar lite luftgitarr ibland.. min dotter himlar med ögonen, men vet att det inte längre är nån idé att säga nåt…

  Har ofta börjat mina dagar med att slå igång nån riktigt medryckande låt på trådlösa högtalaren redan innan jag hunnit stiga upp ur sängen och sen dansat ut naken till toan.. Jag lovar, –det går inte att starta dagen på ett bättre sätt!???

  Detta är verkligen yoga för mig! Tack Vevve för dina ashärliga Moves!??

 20. Den här utmaningen var på sätt o vis den svåraste hitills. Jag har inte dansat loss ensam på många år … Körde ut maken ur rummet med orden: måste hinna utmaningen innan nyheterna och jag vill vara ensam! Satte på Aerosmith och bara lät kroppen bestämma. MEN vad kul det var! Jag har ju glömt hur det känns. I början kände jag mej lite fånig, men det släppte snart. Om inte maken kommit in och sagt att det var dax för Rapport, så hade jag nog bränt av några låtar till. : )

 21. Att dansa som jag själv skulle vilja går tyvärr inte för mig. Jag är opererad i mina knän 3 ggr o väntar på den 4:de. Jag kan inte och får inte göra snabba rörelser eller hoppa och studsa tyvärr. En av mina favoritsyssla för 5 år sedan var att dansa. Jag har aldrig varit den som brytt mig om hur det ser ut när jag dansar. Det är alltid jag o min kropp i rörelse. Igår gjorde jag lite lugnare dans för att få in rörelsen o glädjen i kroppen o då kommer alla minnena tillbaka om hur roligt det är att dansa. ? En hemlighet är att jag ibland dansar som en tok iaf och då får jag sota för det i flera dagar efter. Och nu vill jag ju kunna göra yoga varje dag ett tag.

  1. Förstår sorgen i att inte kunna röra sig som du vill, låter som att du gör helt rätt Jennie som tar det lite lugnt för att inte “få sota” för det och istället bygga upp så du kan dansa senare

 22. Jag har förmånen att arbeta med barn, så dagens övning blev inte i ensamhet utan tillsammans med barnen.
  Jag dansade loss till alla barns förtjusning. Sällan de ser en “fröken”i denna lekfullhet. Härlig känsla?Jag har glömt hur befriande det är och dansa. Sen är det väldigt svårt att inte le när man dansar?? Topp klass, tack för påminnelsen.
  Den här 14 dagars utmaningen är perfekt, får syn på många olika härliga övningar för kroppen att plocka ifrån utifrån dagens mående.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.