Vevve Jäderlund
Yoga World
Tala Ohm YogaYoga

Viparita karani – benen upp mot väggen

Vi avslutar dessa fantastiska två veckor tillsammans med Viparita karani – benen upp mot väggen. En väl använd asana för återhämtande på vinyasaklasser likväl som restorative klasser. Också återkommande när man pratar om yoga och lymfsystemet.

Dagens sadhana: Stäng av mobilen. Kom med rumpan mot väggen och vila benen upp mot väggen höftbrett isär. Känner du att du inte kan hitta avslappning på det sättet lägg en filt, kudde eller bolster under korsbenet och kom eventuellt ut någon centimeter med stussen från väggen.
Stanna i positionen i 10 minuter, ha gärna på dig strumpor och filt eller tillräckligt varma kläder för att inte börja frysa.

Idag vill jag självfallet höra om din sadhana, men också om vem du skulle ta med dig till yogahelgen i juni. Nedan ser du länkar till alla blogginlägg de senaste två veckorna. Spara det här blogginlägget i din webbläsare så kan du när som helst köra dina favoriter.
Dag 1 – Vilket är ditt mantra?
Dag 2 – Omvänd krigare
Dag 3 – Vardagsyoga
Dag 4 – Sidoplankan

Dag 5 – Hjärtöppnande brygga
Dag 6 – Nadi Shodana, växlevis andning
Dag 7 – Dansa som att ingen ser
Dag 8 – Kärlek till händer och fötter
Dag 9 – Abhaya hridaya mudra
Dag 10 – Det där med maten
Dag 11 – Gå utanför din bekvämligetszon
Dag 12 – Utforska dina bandhas, rotlås och maglås
Dag 13 – Meditera mera, hjärna mår bra av tystnad

36 kommentarer

 1. Jag älskar att ligga så. Brukar försöka göra det på kvällen för att varva ner. Idag började jag dagen så i stället. Känner mig lite mer redo att möta dagen nu.

  Jag skulle vilja ta med min lillasyster på yogahelgen. Hon upptäckte yogan nu i vintras och vi har kommit varandra så mycket närmare sedan dess. Det skulle vara fint att dela helgen med henne.

  Tack för dem här veckorna. Dem har varit viktiga för mig. ?

 2. Älskar den här positionen!! En klar favorit. Funkar alltid att varva ner med och stilla tankar. Känns skön när ryggen är trött eller benen är stela. Eller när den där smygande oron börjar anas, då är benen upp på väggen en klar räddning för mig. ??

 3. Avslappnad! Skönt inför nästa vecka som jag vet kommer attbli tuff. Kan ta till det här när jag kommer hem från jobbet. 3 dagar av fullt fokus kommer att krävas. Orkar jag inget annat så orkar jag i varje fall det här. Jag skulle vilja ta med min svägerska. Hon har aldrig provat yoga så jag tror hon skulle få mycket med sig av en sån här resa för att “våga” prova klasser hemma.

 4. Tack för dem här två veckorna. Det har varit roligt och jag har fått mycke ny input i min yogapraktik. Jag har även hittat podden o börjat lyssna på. Jag hoppas på fler utmaningar. Jag avslutade mitt yogapass idag med att ha benen upp mot väggen. ?

 5. Efter en låång promenad med hundarna så passade Viparita karani perfekt att avsluta med. Så skönt och avslappnande för benen efter att de jobbat ordentligt på promenaden. Nu har slutet på denna utmaning infunnit sig men jag ser det som början på något nytt och bestående. Tack ??
  Jag skulle vilja ta med min lillasyster som lever ett hektiskt liv med karriär och aktiva barn i skolåldern. Hon har yogat mer fysiskt tidigare men jag tror hon behöver hitta andra delar av yogan för mer avkoppling och lugn.
  Namasté ??

 6. Jag älskar denna possition, tycker den är så otroligt avslappnade! Tack för dessa veckor det har verkligen öppnat upp så mycket nya erfarenheter för mig och jag är helt fast, kommer fortsätta yoga varje dag! Hoppas på något liknade snart igen då det är spännande med för mig nya saker och intressant att läsa hur andra upplever det!

 7. Åh, perfekt avslutning och perfekt just idag, tänkte jag när jag såg dagens övning. Jag springer alltid långt på söndagar. Idag personligt rekord,nästan 18 km. Det är en annan utmaning som hägrar: Kolmården trail halvmara! Har aldrig sprungit ett lopp, aldrig så långt och avskyr trängsel. Men nu! Sidospår .. la mej i positionen efter träningen ute på min yogamatta med fötterna mot ett plank. Finns nämligen inte en enda ledig vägg inomhus. Trodde det skulle bli skönt men fick världens ischias i vänster skinka/ben o fot. Har en gammal ryggskada som tydligen inte var överens med övningen. Låg kvar ändå, försökte byta position med benen mer isär, men inget hjälpte. Vad kan det bero på? Om jag vinner tar jag med min stressade kompis,Mia. Tack Veronica, fattar inte hur du hinner och dessutom svarar personligt på alla inlägg! Vore underbart att träffa dej. Ditt sätt att yoga och undervisa via videorna passar mej och inspirerar.

 8. Att det kan vara så härligt att ligga med benen mot väggen! ? Tack så mycket för dessa två veckor! Det har varit en spännande utmaning och kul att du belyst så många delar av yogan. Bär med mig en hel del nya insikter om mig själv och min praktik. Ha en skön söndag – det som är kvar av den!

 9. En favoritposition, så otroligt skön!! Vill tacka för dessa dagar, de har varit givande, utvecklande och roliga!! De har som sagt gjort mig gott ? Hakar på igen när nästa utmaning kommer ??

 10. Tack för dessa två veckor, du är så himla inspirerande och fräck ?
  Dagens övning är en favorit, tycker det
  är så skönt att ligga med benen upp och försöka slappna av i hela kroppen. Sen efteråt blir det sån skön känsla när man vänder tillbaks kroppen ?

  Om jag skulle vinna yogahelgen så hoppas jag att min kusin kan följa med ❤️ Hon har haft ett stressigt år och skulle behöva komma ifrån och relaxa. Om hon inte kan så skulle jag antingen ta med en av mina närmaste vänner som det skulle va så kul att introducera till yogan plus att få Q-tid med, svårt att hinna få till i vardagen med alla “måsten”. Om inte hon heller kan så skulle jag ta med en av mina kollegor som är på gränsen till sönderstressad och som också skulle behöva få både egentid och yogatid ? Det finns några stycken i min vänkrets som skulle behöva få tillgång till yogan som instrument för att komma i kontakt med sitt innersta och för att slappna av.
  Stor KRAM och tack för utmaningen, ska verkligen försöka hålla koll på nästa också ? Det är så peppande att göra yoga ihop fast ändå inte på samma plats eller samtidigt ???
  PS. Surffria förmiddagen gick bra, lite rastlös direkt när jag kom på det men sen helt stressfri och med fokus på närvaro här och nu (fast där och då ?) – lyckades ganska bra om jag får säga det själv ?

 11. Precis som med meditationen så är denna en av de asanas som jag verkligen känner ger mig återhämtning på djupet. Brukar emellanåt lägga ett bolster uppepå fotsulorna och noterar då ännu mer kontakt och mer lugn. Brukar ofta avsluta mina yoga stunder så här, innan shavasana.
  Jag skulle vilja dela yoga helgen med min bästa vän Josefin Forsell, för hon har en förmåga att inspirera mig till att vilja njuta av en skuttande trailtur i skogen, att vandra på stigar o i berg, att laga mat över öppen eld, att känna bubbligt mycket glädje över att sitta i solnedgången och prata om livet. Därför skulle det betyda så mycket för mig att få inviga henne i yogans underbara värld.
  Att få dela en helg tillsammans och ge henne chansen att utforska hur fantastiskt mycket glädje och närvaro yoga ger.

 12. Tack för denna utmaning! För mig har denna utmaningen fått mig att möta nya saker i mig själv.. spännande och kul.. Yogade imorse och avslutade med denna position i soffan .. så skönt ?? Jag har funderat på vem jag vill ta med.. svårt val, det är så många ?? men mina tankar går bara tillbaka till min vän Sandra, hon behöver nog detta lika mycket som jag fast på olika sätt ?

 13. En utmaning i sig att ligga så en längre stund! 🙂 Men det gick!
  Tack för de här veckorna! Jag fascineras av den tid du lägger ner och att du svarar på alla kommentarer! ?

 14. Så skön och avslappnande positiv, älskar den ? Om jag vann skulle jag bjuda med en kompis som går igenom en del tuffa saker med cancer i familjen och allt det innebär. Hon kan behöva få en stund att ta hand om henne, och hon säger själv att hon skulle behöva mer yoga och då skulle denna helg vara en bra start

 15. Viparita karani är så himla skön ? Åkt mkt bil i helgen så det var så skönt att komma hem och kunna säga att jag går upp på mattan ett tag utan att det känns konstigt. Jobba igenom en egen sekvens (en mix av de gångna två veckorna) och sedan lägga mig på golvet med benen uppåt väggen. Höll nästan på somna ?. TACK för de här två veckorna. Äntligen känns det bra att yoga hemma. Skulle jag vinna vet jag inte riktigt säkert vem jag frågar, antingen min barndomsvän Eva lr min kollega Helena.

 16. Helt klart den asana jag använt allra mest och allra längst, jag brukade ligga med benen upp mot väggen och titta ut genom fönstret på himlen utanför redan som liten. Nuförtiden är den ofta min belöning efter en lång dag på jobbet. Idag valde jag dock att ta den i slutet av mitt yogapass på morgonen, och kunde snabbt konstatera att den fungerar precis lika fint då.
  Jag skulle helt klart ta med min bästa vän Carin Det är just yogan som fört oss så mycket närmare varandra så skulle kännas så himla fint att få dela denna helg med henne.
  Tack för du delar med av din tid, ditt engagemang och din kunskap.

 17. I höstas hade jag väldigt mycket problem med min rygg och mycket ont. Benen upp mot väggen var vissa gånger det enda som hjälpte och det enda läge som jag slapp smärtan i. En riktig räddare i nöden. Så efter det har det blivit en klar favorit ?
  Tack för 2 underbara veckor som har hjälpt mig otroligt mycket just nu när jag behövde något spännande och upplyftande att fokusera på. Ser redan fram emot nästa gång ?

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.