Vevve Jäderlund
Yoga World
Everyday YogaMin YogaspaningTala Ohm YogaYogaYoga med Vevve

Yoga 360° avsnitt 3 – Pranayama med Sara Granström

I det tredje avsnittet av Yoga 360° pratar vi med Sara Granström om pranayama, och vad det kan innebära kring bland annat livskraft, andningsteknik, självreglering, kontemplation och observation.

Sara är yogalärare och författare med ett stort intresse och djup kunskap inom just pranayama. När hon inte håller klasser och utbildningar i Stockholm reser hon ofta till Indien och det institut där hon länge studerat och fördjupat sig inom andningsteknikernas värld. Du kan läsa mer om Sara och det spännande och viktiga arbete hon gör på hennes hemsida. Du kan även följa henne på instagram.

Länkar från avsnittet:

Sara nämnde det retreat hon och kollegan Robert håller på Koh Samui i jan/feb 2018 samt henne kurs Redefining Yoga Asana (som tar plats i Mars och jag har redan bokat in det i min kalender 😉 ). För dig som redan är yogalärare och vill vidareutbilda dig inom yoga, biomekanik och anatomi spana in här. Du kan följa även på hennes instagram @yogaprehab

Vill du läsa mer om Everyday Yoga School 200h yogalärarutbildning surfa in här, eller följ med på instagram @vevvejaderlund.

Vill du ha det senaste avsnittet rakt in i din mailbox signa upp här. Du kan lyssna på avsnittet via iTunes, din podcastapp eller yogaprehab.se. Prenumerera på podden, och betygsätt den, också på itunes om du gillar den och vill ha mer.

Utmaning!
Vi tar oss även an en utmaning där vi ska följa Saras föreslagna program i 4 veckor som du se i sin helhet nedan. Häng med oss på dessa 4 veckor du också. Dela gärna med dig av kring hur det går och dina erfarenheter under denna månad och använd #yoga360podcast om du delar i sociala medier så vi hittar varandra.

PRANAYAMA-upplägg av Sara Granström.
10 minuter, 4 gånger i veckan under 1 månad

Inledning
20 andetag liggandes på mage, låt solarplexus expandera och öppna upp under varje inandning. Försök att hålla koncentrationen på upplevelsen av andetaget in och ut. Därefter landa i sittande, sitt gärna på något som gör att sittbenen kommer upp en bit, slappna av i benen och förläng ryggraden.
Låt andningen förlängas in och ut via näsan, försök att hålla ett mjuk stöd ca 10 cm under naveln och låt andetaget expandera hela bröstkorgen åt alla håll (framåt, bakåt, höger och vänster sida).

10 rundor (andetag) av UJJAYI PRANAYAMA
Ujjayi Pranayama sägs vara lugnande för kropp och sinne tack vare kopplingen till vänster närborre som har en kontakt med parasympatiska nervsystemet. Motverkar problem med slembildning i halsen och vätskebildning i kroppen.
Teknik: Andas in genom båda näsborrarna, täpp till höger näsborre med höger tumme och andas ut under dubbelt så lång tid genom vänster näsborre.

10 rundor av BRAHMARI PRANAYAMA – “The bee”
Effektiv andningsövning för att lugna sinnet. Sinnet tenderar att rikta sig mot upplevelsen av ljudet som manifesteras genom vibrationerna i kroppen.
Teknik: Ta en bekväm, förlängd inandning genom näsan, andas sedan ut på ett lent ”mmm-ljud” med ansiktet avslappnat. Känn vibrationen i bihålor, läppar med mera. Håll utandningen med det hummande ljudet så länge utandningen räcker, ta därefter en ny mjuk inandning och börja om igen.”

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.