Vevve Jäderlund
Yoga World
Everyday YogaMin YogaspaningTala Ohm Yoga

Träffa min bloggkollega Marie Ledendal från “Mitt Yogaliv”

Min härliga bloggkollega Elina föreslog att vi Yoga World-bloggare skulle intervjua varandra som ett sätt för er läsare att lära känna oss bättre. Här kan du läsa hennes intervju med Nellie. Idag är det dags för mig att presentera Marie Ledendal för er, den andra halvan av “Mitt Yogaliv”. Trevlig läsning! 

Vem är Marie?
Jag är frilansade textildesigner och illustratör, med både skapande och undervisning som del i det jag gör. Jag brukar beskrivas som en glad, positiv och rätt intensiv person, och det tror jag nog jag genuint är också. Sen har ju alla dagar då man inte är sitt mest lysande jag, och så måste det ju få vara. Jag drags till situationer när det händer nya saker, jag kastar mig ofta glatt och exalterat in i nya projekt. Ibland innan jag har hunnit tänka igenom vad det i realiteten kanske innebär, men av erfarenhet vet jag att saker och ting brukar lösa sig. Men samtidigt så uppskattar jag det långsamma i processer. Jag ger mig gärna hän åt långsamma textila processer som att sticka, väva och brodera. Jag tycker om att hinna tänka under processens gång, vad jag gör, varför jag gör det och vart jag vill ta projektet. Jag tror att det är en viktig motpol åt mitt intensiva och energifulla jag. Vilket också har lett till ett stort intresse kring likheterna mellan textilt konsthantverk och meditation samt yoga. Reflektion och eftertanke är viktiga ledord i mitt liv, tillsammans med kreativitet och närvaro.

Vad med yoga var det som lockade dig?
För mig har yogan och meditationen varit ett sätt att hitta tid till återhämtning och att skapa möjlighet för reflektion inåt. Yogan går tillbaka till barndomen, med både en pappa samt släktingar som gjorde yoga. Men det var inte förrän jag blev kring 20 som jag började testa på själv och det skulle dröja ytterligare ett par år tills min kropp på allvar började förstår varför yogan var bra för mig. I en kaosartat och sorgfylld period i mitt liv träffade jag en kvinna som introducerade mig till meditationen och plötsligt började saker och ting i mitt inre falla på plats. Det var skrämmande och jobbigt i början, med mycket känslor och tårar, men efter ett tag så fann jag trygghet i att våga känna, att våga lyssna inåt. Det är fortfarande kärnan i varför jag återvänder till yogan och meditationen.

Hur föddes Mitt Yogaliv som du skapar med Nellie?
Mitt yogaliv föddes ur en önskan, tanke och diskussion emellan mig och Nellie Rolf, som jag gör Mitt yogaliv ihop med, om att hitta balans i livskaoset. Jag tror att vi sprang på varandra i en del av livet där vi båda kände en viss frustration i hur man skall få allt att gå ihop, tidsmässigt och levnadskvalitetsmässigt. Vi hade båda ett antal år tidigare upplevt livsförändringen av att bli mamma och allt underbart och fantastiskt som det medför, men samtidigt hur mycket mindre tid man plötsligt får till sådant som egen tid och återhämtning. Vi ville, och vill fortfarande, delge våra tankar och erfarenheter i relation till detta, och ur det föddes idén om den fiktiva karaktären Liv och det
universum vi skapar runt henne.

Hur ser din praktik ut idag?
Vägen till yogan kom som sagt via en form av sittande meditation. Fortfarande har den lugna och stillsamma sidan av yogan, såsom yinyogan, en större plats i min vardagsyoga jämfört med den mera aktiva, flödande yogan. Det är oftast på kvällen när jag lägger barnen som mitt ”fönster” för att hitta tid till yoga infinner sig. Det brukar ta en 20-
30min innan de somnat, och istället för att bara sitta där i mörkret i barnens rum så passar jag på att göra yoga. Ibland sätter jag mig ned och mediterar, ibland blir det bara asanas, det varierar efter dagslusten. Finns det utrymme och ork efter att de har somnat så tar jag fram bolstret eller mattan och fortsätter ett tag till.

Vilka är de största lärdomarna du fått genom yoga?
Genom yogan har jag fått lära mig att stanna upp, känna efter och andas. Jag kan fortfarande fara fram i 110, men idag känner jag när jag behöver stanna och pausa. Fortfarande, som så många andra skulle jag tro, brottas jag med att göra handling av den vetskapen, och pausa när kroppen säger pausa. Men när jag lyssnar och pausar, kanske
går en runda i skogen, eller tar fram mattan eller sätter mig ner i en kort meditation, så kommer alltid bekräftelsen efteråt att det var rätt val att pausa för att sen med ny energi köra på igen.

Vill du veta mer om Marie kan du spana in Mitt Yogaliv, hennes egna hemsida eller instagram
Trevlig helg!

Tags : Mitt yogaliv

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.