Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://yogaworld.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

BLOGGMENY
YOGA WORLD
Everyday YogaTala Ohm YogaYoga

Så får du platt mage och yoga som bränner fett (tro inte att du duger som du är)

Du kan andas ut, jag har inte gått över till kropphetssidan eller kommer börja lägga upp inlägg och videor med löften om viktnedgång, fat loss eller platt mage. Rubrikerna ovan är från valfri kvällstidning och flera amerikanska yogalärare och yogaappar. Och jag blir helt ärligt förbannad när jag ser det.
Att våra största kvällstidningar kör med så simpla och fula sälj/klickknep som “ta på dig för små byxor, böj dig fram och krama ihop magen så läsaren äcklas och uppfattar dig som tjock”. Sedan lägga den bilden bredvid bilden på den naturligt smala tjejen (för hon är med alla sannolikhet under 25) i välsittande byxor som sträcker på sig och aktiverar magen inåt och slänger på rubriken “Så får du platt mage”

Eller yoga- (och tränings)appar eller sajter som marknadsför med “yoga som bränner fett”. eller ord som shred, slim tone, tighten, bli av med. Och före- och efterbilder som visar den där fluffiga kroppen som är lite sämre, bredvid den smala kroppen som vi alla så klart och tydligt ser är mycket bättre. Den vi alla ska sträva efter för att få räknas som snygga, sexiga eller rätt.

Men innan jag blir förbannad rullar jag ögonen och suckar åt det. För jag fattar inte hur de fortfarande kan köra med det här, hur deras affärsplan fortfarande kan gå ut på att body shamea kvinnor. Att få oss att känna som vi inte duger och att det fortfarande går hem.
För jag har glömt hur det kändes att träffas av den där marknadsföringen, av de där texterna och videorna.
Glömt hur det kändes att se bilderna i träningstidningen på de smala, skrattande, insmorda tjejerna och hoppa över maten i tron och förhoppningen att jag skulle komma att se ut så.
Glömt skuldkänslorna och hur jag skällde på mig själv för att jag inte hade karaktär nog att bli smal, när jag sedan helt utsvulten ändå åt.
Glömt timmarna klämmandes på kroppsdelar framför spegeln.
Glömt alla eoner av scrollande i bloggar, på instagram eller youtube där framgångsrika, snygga, smala, vackra tjejer (för ja, ålderstecken är fan inte välkommet) förklarat hur olyckliga och sjuka de var när de var tjocka. Men när de fann hälsan blev de automatiskt smala, och vackra, och fick flera tusen/miljoner följare. Och på så vis satte likamedtecken mellan utseende och välmående, smalhet och hälsa.
Glömt hur löftet om smalhet, skönhet och ungdom letade sig in i mitt inre och som en igel sög sig fast, nästan helt omöjlig att göra mig av med.

Men jag gjorde mig av med igeln.
Gjorde mig av med känslan av ständig otillräcklighet.
Slutade köpa den alternativa fakta, fake news, att jag inte dög som jag var, att bara Victoria Secret-modeller kunde var tiopoängare. Förstod hela grejen med olika kroppsformer, om ideal, om subjektivitet och att någons tiopoängare är en annans tvåpoängare och allt det var oviktigt för mitt värde ligger inte i min snygghet utan i vad jag tycker om mig själv.

Självklart vill jag fortfarande känna mig snygg, och fin, och som en tiopoängare. Skillnaden är att nu gör jag faktiskt det. Fast jag fortfarande inte har den kroppen som kvällstidningarna, “kvinno”magasinen, eller träningsapparna lyfter som slutmålet.
Min starka, kapabla kropp, med korta muskliga ben som orkar springa, som med överkroppen orkar lyfta och kravla, och stå på händer. Mitt osymmetriska ansikte med det breda leendet och de nyfikna ögonen. Allt det som utgör mig får mig att känna mig fin, snygg och sexig. Och såklart vissa dagar uppsvälld, grå och skitful.
Det är så det funkar.
Tillochmed för tjejen på Efter-bilden.

Min poäng med allt: gör dig av med igeln, gör slut med alla tidningar, eller appar och instagram/youtubekonton som får dig att känna dig som något mindre än en tiopoängare.
Som visar dig före- och efterbilder.
Som får dig att tro att du inte duger som du är.
För tro mig, du är tillräcklig. Det är helt fantastiskt hur tillräcklig du är.
Du är vacker och stark och amazon precis som du är.

Annons

Populärt från Yogaworld.se

4 kommentarer

  1. Tack ! Det är en hårfin linje ibland mellan att inspirera och skuldbelägga. Så viktigt att påminna sig själv om att jag räcker till precis så som jag är!

    1. Verkligen Karin, det går ju liksom inte heller att censurera sig själv och agera med silkesvantar för att inte trampa någon på tårna. Måste följa sin egen röst och precis som du skriver – påminna sig själv att man räcker som man är <3

Lämna en kommentar