Vevve Jäderlund
Yoga World
Everyday YogaTala Ohm YogaTräningYogaYoga med Vevve

Vad behöver man tänka på inför handstående? av Moa Westman

Så hur gick det igår?
Kom du upp och ner?
Var det någon video som var extra lätt, eller extra svår? Alltså, vad har du lätt för just nu och vad behöver du träna på? Dagens rekommendation är att göra samma videor i samma ordning. Nu vet du vad som kommer och den största förändringen kommer när vi nöter in nytt. Inte av starkare muskler, eller rörigare kropp. Utan av att vi förfinar kommunikationen med kroppen, så nervsignalerna blir mer träffsäkra.
För att sätta dig i rätt mindset vill jag dela det här gästbloggsinläget av Moa Westman, om vad behöver man tänka på inför handstående?

Att öva på handstående kan vara en helt otroligt rolig och spännande resa, likväl som den kan vara kantad av frustration och irritation. Jag själv har praktiserat handstående i 6 år. Min resa började i min ensamhet utan kunskap om vad jag behövde tänka på eller göra för att lyckas. Mitt mål var att komma upp och ned, vilket jag också gjorde i någon millisekund. Däremot utvecklades jag inte speciellt mycket första åren, det var först när jag sökte kunskap hos erfarna yogalärare och jag fick till en rutin att träna på det jag hade lärt mig som jag äntligen började
utvecklas. Så det här inlägget är till för dig som vill få en kortare startsträcka genom att tänka till innan, planera ditt övande och lära känna din kropps unika möjligheter och utvecklingsområden.

Lägg till att öva handstående i din ordinarie träning
Bästa sättet att få till en rutin på sitt övande, är att lägga det i samband med befintlig träning som du redan utför. Om du yogar, bestäm dig för att lägga in det i din yogaklass. Om du styrketränar börja med handstående, väv in det som en uppvärmning för resterande pass. Bestäm dig för hur många gånger i vecka du ska lägga till handstående till din ordinarie träning samt hur länge du tänker öva, om det är 5, 10 eller 15 minuter.

Stärk och mjuka upp
Vissa delar i kroppen är stela och strama, andra är svaga. Du behöver bli medveten om vilka dina styrkor är men även vilka svagheter du har. Vi har en tendens att dras till det vi redan är bra på och förstärka det, så för att bli riktigt stabil i ditt handstående behöver du arbeta med helheten. De delar du kan undersöka är om axelleden är stel, rörlig och/eller stabil? Kan du sträcka armarna rakt upp mot taket utan att börja svanka? Kan du stå i plankan med raka armar eller böjs armbågarna ut i sidan? Kan du trycka upp mellan skuldrorna i plankan för att stabilisera
skulderbladen? Kan du stå i plankan och dra höftbenen mot revbenen? Får du ned händerna till golvet när du fäller fram eller måste du arbeta på att förlänga baksidan, hamstrings? Samla sedan på dig en bank med övningar som du kan lägga in som uppvärmning inför ditt handstående,utifrån din unika kropp.

Uppvärmning
För mig har detta varit en totalt avgörande del för ett lyckat handstående! Knyt samman med punkten ovan genom att utföra de övningar du behöver för att stärka och mjuka upp kroppen!
Den andra delen i uppvärmningen är att lägga tid och energi på att mjuka upp och stärka fingrarna, handlederna och underarmar. Detta för att det är här din balans utgår ifrån, har du inte grunden spelar det ingen roll hur stark eller rörlig du är i resten av kroppen. Det finns massor av handledsuppvärmningar som du kan hitta på youtube. När du värmer upp och stärker dessa delar
väcker du också igång en kroppsmedvetenhet till detta område. En medvetenhet som du kommer ha stor nytta av när du väl vänder dig upp och ned. Avsätt gärna 5-10 minuter till uppvärmningen så kommer du få ut mer av din träning.

Du hittar Moa på hennes instagram @mowesinorrland för mer handstående, yoga och träningsinspiration.
Lycka till med dags träning!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.