Vevve Jäderlund
Yoga World
Everyday YogaMindsetTala Ohm Yoga

Bli supermänniskevarianten av dig själv med yoga, mindfulness och alla verktyg du har

Jag läste för ett tag sedan om mikrodosering för att levla upp karriärslivet. Alltså att ta små doser av droger, inte för att trippa, utan för att maxa sin arbetsförmåga.
Så idag kom (återigen) “Take Your Pills” upp som förslag på Netflix och det blev dokumentären för veckan. I korthet handlar den om hur det i USA sätts i system att knapra ADD/ADHD-mediciner för att skärpa fokuset. Detta så man kan prestera bättre i skolor och på jobb.

Mina tankar gick direkt till något jag reflekterat mycket över på senaste; hur vi i tidningar och på sajter får lära oss att vi kan bli supermänniskevarianten av oss själva med yoga, mindfulness och alla verktyg vi har.
Att vi ska sålla tankar och rensa sorl, nå höger kognitiv förmåga, få bättre provresultat och snabbare samla information till projekten på jobben.

Min fråga är varför?
Varför, inte bara USA utan världen i stort, strävar mot den här übermench-tanken?
Vad ska vi göra med denna maxade förmåga?
Med vårt klara fokus och skärpa sinne?
Jobba mer, hårdare, längre dagar?
Så alla kan få högre lön, konsumera mer och tillbringa ännu mindre tid med familj och sig själva?

Varför innebär supervarianten av oss själva ett högre produktionstempo?
Vad är det med mer prestation och ‘arbetsstolthet’ som vi likställer med livskvalité och framgång?

Och ja, jag vet att jag på inget sätt är först, eller originell, att uttrycka denna tanke. Men iochmed att jag omedvetet fann mig sökande mot enkelhet och lösdriveri har jag medvetet omstrukturerat mitt liv så det innebär mer av det, och mindre karriärsatsning.
Låt mig säga – det är underbart.
Den inlärda stressen att jobba mot kulturellt högt värderade mål är inte helt ute ur mitt system. Men saker som förut triggade mig att skippa sömn, känna mig otillräcklig och få höjd puls lämnar sakta listan på mest tänkta tankar, och har lagt sig i den yttre kanten av min periferi.

Mina försök att sålla tankar, rensa sorl och nå höger kognitiv förmåga får vara en del av större självkännedom, och mitt bidrag till en mer human värld.
Vi får se hur det går, men det är vart jag är på väg just nu iallafall.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.