Vevve Jäderlund
Yoga World
Everyday YogaMin YogaspaningTala Ohm Yoga

Bättre sex med yoga (och bättre självkänsla och kroppsuppfattning)

Sex kan gå ut på gymnastiska extravaganser, det här är inte ett sånt typ av inlägg. Inga grafiska bilder eller tips på tantriska hemligheter eller yonimassager.
Det här inlägget utgår ifrån målet att öka sin självkännedom (och självkänsla och kroppsuppfattning också i bara farten) vilket i sin tur förbättrar samverkan med sin partner. Det är vad jag menar med att få bättre sex med yoga.

Stärkt integritet
– hjälper dig att känna dig stärkt i det du vill utforska, att släppa skammen. En stadigare grund gör också att du vågar säga nej och inte göra saker du inte vill, eller gå med på för någon annans skull.
Utifrån en klarare känsla av “det här är jag” kommer det också bli enklare kommunicera med andra vad du vill. I alla aspekter av livet.

Jag tycker att just stärkt integritet är en viktig aspekt att lyfta, särskilt i samband med sex och yoga, eller tantra och sex som det ofta blir ihopparat.
Tantra ursprungligen är en holistisk filosofisk praktik, att äga sin kropp och njuta av den – i och med rörelse, mat, sex och solsken är en del av det. Sex hade inget eget kapitel, det åkte med bland allt annat.
Sedan formades Neotantra där sex blev centralt och lyftes som vägen till upplysning. Det ledde tyvärr till att många utforskande har utnyttjats sexuellt med löfte om spirituell upphöjning; “ditt rotchakra är blockerat, ligg med mig så öppnas det igen” och liknande.
En bok jag köpt och skummat igenom men inte hunnit läsa är Advanced Spiritual Intimacy av Stuart Sovatsky. Den uppger sig ha grunden i tantra men det blir inte helvilt penetrationsfokus eller tal om gruppsex. Den delar filosofiska historia och övningar handlar om att titta varandra i ögonen, sitta bredvid varandra, mudras och mantras samt asanas till din egen praktik.
Målet är alltså intimitet, inte sex sex sex därför har jag fått en bra uppfattning.

Andra boktips:

Lär känna dig själv bättre
– om inte du vet vad du vill hur ska någon annan då veta? Vi vet att yoga är transformativ praktik, som kan hjälpa dig att uppmärksamma mönster och tankar. Då också vad du gillar och inte gillar, ännu en aspekt som underlättar kommunikationen med din partner.

Bättre kroppskännedom
– en dedikerad yogapraktik förbättrar den inre kommunikationen och gör dig mer observerande av dina kroppssignaler. På så sätt kan du känna in din dagsform, men också tydligare uppmärksamma vad som känns bra eller inte. I kombination med stärkt integritet kan du hedra det och avbryta eller vidareutforska.

Bäckenbottenfest
– under min år som gruppträningsinstruktör och yogalärare har jag sett hur för många kvinnor tappat kontakt med allt under naveln. Där kommer skammen in igen, den som är så starkt kopplat till vår sexualitet. Yoga kan hjälpa att öka kroppsnärvaron, kroppsmedvetenheten och hjälpa pranaflödet till vår yoni (sanskrit för heligt rum, och syftar till vulvan). För en del blir det som att åter väcka kraften till liv. Praktiska övningar som du kan använda dig av för att göra detta är att jobba med mula bandha och liknande för att påminna nervbanorna och träna upp musklerna.
Det här är vad som ligger till grunden för mina Pussy Power-klasser och när jag började hålla de klasserna märkte jag att det mottogs så bra och efterfrågades, så har gjort några klasser till youtube du kan göra hemma.

Med det önskar jag dig all lycka till i ditt utforskande!

1 kommentar

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.