Vevve Jäderlund
Yoga World
Everyday YogaTala Ohm YogaYogaYoga med Vevve

Ta hunden vidare – kusinpositioner

Så vad menar jag med kusinpositioner? och hur är det relevant för den utlovade “roligare och mer personliga yogapraktiken”?
Min tanke, egna upplevelse och arbetssätt är att om vi lär oss se likheter mellan olika positioner, så kallade kusinpositioner (inte mitt namn, men klockrent så jag kör på det) kan vi applicera våra upptäckter mångfalt.Istället för att behöva uppfinna hjulet om, och om igen.
För det finns så många likheter mellan så många positioner, och det här är ett briljant sätt att träna teknik.

Vi börjar med att se på hunden, vilka kroppsrörelser sticker ut?
För mig är det två tydliga i detta fall: vi har flekterat/böjt i höften, och armarna är sträckta ovanför huvudet. För mig är det kärnan i formen i nedåttittande hunden.
Hur kan vi behålla de två kriterierna men ändra anda förutsättningar?

Om vi böjer benen och sänker dem ner mot golvetValpen
Nyans: mer restorative

Om vi lyfter ett benTrebent hund
Nyans: balans och asymmetri

Om vi böjer armbågarnaSvävande hund eller Delfinen (beroende på om underarmarna nuddar golvet)
Nyans: tyngre för överkroppen så tränar mer styrka där

Om vi flyttar upp händerna på block
Nyans: mindre flektion/böjning i höften så kan hjälpa en del att räta ut knäna

Om vi flyttar upp händerna på väggen – Hund mot väggen
Nyans: tar bort vikten från axlarna och kan vara otroligt hjälpsam för dem med svaga eller spända axlar, som då kan få möjlighet att träna på frånskjutet med armarna och stärka upp, för att orka hålla längre i den vanliga hunden.

Om vi vänder på hunden mot väggenL-Stående 
Nyans: nu är all vikt i händerna och axlarna vilket stärker överkroppen, samtidigt som du får träna på att behålla starka och aktiva ben för att skjuta ifrån mot väggen och stanna kvar uppochner

Om vi lyfter fötterna mot taketHandstående
Nyans: här har vi inte flektionen/böjningen i höften men har kvar armarna sträckta över huvudet så det är definitivt en kusinposition. Med all vikt i händerna och axlarna vilket stärker överkroppen, samtidigt som du får träna på att behålla starka och aktiva ben.

Om vi sätter oss ner på rumpanSittande stavpositionen
Nyans: här har vi inte armarna sträckta över huvudet, men flektionen/böjningen i höften. I denna position får du träna på att aktivt förlänga ryggen, och bibehålla aktiva ben.

Som du ser finns det massor vi kan göra med en position, med små eller stora förändringar.
Som en del av vårt 4-veckorsfokus, för att vara med och kunna vinna ditt hemmayogakit från Yogiraj, dela din hundkusinposition idag. Du kan välja någon av dem jag skrivit om ovan, eller ge en egen twist.

Alla detaljer för veckans hund hittar du i mitt inlägg på bloggen eller hos yogobe om du vill ha mer inspiration.
Och reglerna för vinsten av Hemmayogakitet:

  • Följ @vevvejaderlund på instagram. All interaktion med kommentarer enligt nedan sker där.
  • Utmaningen pågår under fyra veckor i juni med start måndag den 2:a juli. Sista dagen är 29:e juli.
  • Varje måndag publiceras ett blogginlägg på Yogobes blogg där jag målar upp de där grova penseldragen för en grundläggande position, samt ger tips på hur du kan finkalibrera den efter behag. På @vevvejaderlund kommer du sedan under veckan kommer få exempel på hur du kan överföra tekniken på kusinpositioner. Det vill säga liknande positioner, eller positioner med liknande drag. Jag kommer också ge tips på hur du kan experimentera när du väver in det i flöde samt lördagsgodis för dig som är lärare – förslag på assist eller instruktion.
  • Ta del av veckans asana och dela din variation av den på ditt instagram. Använd dessa hashtags: #everydayyogaschool #yogobe #beyoga365 #yogiraj
  • Svara rätt på frågan som jag kommer att posta via Instagram (@vevvejaderlund) i slutet av utmaningen samt skriv en motivering till varför du ska vinna.

Tävlingsregler och hur vinnarna presenteras

  • Tävlingen gäller endast fram till den 29:a juli 2018. Hemmakittet består av två yogablock, ett bälte och yogirajs nya Organic Lite mat 4 mm. Ett hemmakit var delas ut till två som utses av en jury, baserat på att de svarat rätt på frågan samt varit aktiva i sin egenutforskning. Med mest aktiva menar vi de som regelbundet delat med sig av sina reflektioner i en kommentar på @vevvejaderlund, samt i sina kanaler och peppat de andra utforskarna.
  • Vinnarna underrättas personligen samt presenteras på @vevvejaderlund.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.