Vevve Jäderlund
Yoga World
Everyday YogaTala Ohm YogaYogaYoga med VevveYogalärartips

Yogalärartips – himmelsk assistering i hunden

Dags för det utlovade lördagsgodiset för er yogalärare, lugn ni andra kommer inte behöva gå utan.
Passade på att ta bilder när Victoria Winderud var på besök i Gnesta nu i veckan. Victoria kommer ta efter Hanna som min assistent för 200 timmar yogalärarutbildningen som börjar om en månad. (psst några få platser kvar – om du har tänkt på att gå en utbildning är tiden nu!)

Tre alternativ: 1 – Lut/dra, 2 – putta och 3 – solo

 1. Lut/dragande aktiv assistering
  Hur: Ställ dig bakom eleven, se min positionering: jag ställer fötterna stabilt och håller mitt skrev på behörigt avstånd till Victorias rumpa. Placera dina händer på elevs höftkammar, se mina händer de håller i de beniga delarna. Det är stabilt och passande, samt minimal risk för kittling.
  Observera att jag inte ska dar Victoria, det är mer som att jag lutar bakåt vilket sparar på min kropp, om vi jämför med om jag skulle försöka dra henne.
  Se också hur mina armar är i samma vinkel som Victorias överkropp, detta gör att min assist följer hennes rörelseriktning – jag vill lut/dra henne snett bak och upp. Inte bak och/eller ner mot väggen eller mattan.
  Varför: Den här assisteringen hjälper eleven att få en förlängning i ryggraden, samt fördela vikten mer i benen än bara i händer, armar och axlar. Något som vi vill arbeta mot i positionen men kan vara svårt att få till själv i början. Därför uppskattas denna assist ofta av elever.
 2. Putta
  Hur: Ställ dig mellan elevens händer, se min positionering: jag ställer fötterna stabilt och lägger sedan mina händer på korsbenet (sacrum), handflatorna har kontakt och jag spretar fingrarna upp mot taket så jag inte pillar på sätet. Återigen håller jag händerna på hårda delar, inte klämmer på mjukdelar. Trycket går lätt uppåt och bakåt, så jag följer med rörelseriktningen i Victorias rygg.
  Varför: Samma anledning som ovan, förlängning och fördela vikten i kroppen. Den ovan kan dock kännas för intim för en del – lärare som elever – då är detta ett bra alternativ.
 3. Solo
  Hur: Se video här hur du kommer in i positionen.
  Varför: För att på egen hand kunna leka med förlängningen i ryggen och fördelningen av vikten.

Reglerna för de här veckorna:

 • Följ @vevvejaderlund på instagram. All interaktion med kommentarer enligt nedan sker där.
 • Utmaningen pågår under fyra veckor i juni med start måndag den 2:a juli. Sista dagen är 29:e juli.
 • Varje måndag publiceras ett blogginlägg på Yogobes blogg där jag målar upp de där grova penseldragen för en grundläggande position, samt ger tips på hur du kan finkalibrera den efter behag. På @vevvejaderlund kommer du sedan under veckan kommer få exempel på hur du kan överföra tekniken på kusinpositioner. Det vill säga liknande positioner, eller positioner med liknande drag. Jag kommer också ge tips på hur du kan experimentera när du väver in det i flöde samt lördagsgodis för dig som är lärare – förslag på assist eller instruktion.
 • Ta del av veckans asana och dela din variation av den på ditt instagram. Använd dessa hashtags: #everydayyogaschool #yogobe #beyoga365 #yogiraj
 • Svara rätt på frågan som jag kommer att posta via Instagram (@vevvejaderlund) i slutet av utmaningen samt skriv en motivering till varför du ska vinna.

Tävlingsregler och hur vinnarna presenteras

 • Tävlingen gäller endast fram till den 29:a juli 2018. Hemmakittet består av två yogablock, ett bälte och yogirajs nya Organic Lite mat 4 mm. Ett hemmakit var delas ut till två som utses av en jury, baserat på att de svarat rätt på frågan samt varit aktiva i sin egenutforskning. Med mest aktiva menar vi de som regelbundet delat med sig av sina reflektioner i en kommentar på @vevvejaderlund, samt i sina kanaler och peppat de andra utforskarna.
 • Vinnarna underrättas personligen samt presenteras på @vevvejaderlund.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.