Vevve Jäderlund
Yoga World
Okategoriserade

SPECIALAVSNITT Funktionell anatomi – höfterna

Din anatomi spelar roll. Din kropps strukturer och delar skapar tillsammans förutsättningarna för vad du kan göra i rörelse. I våra tre kommande avsnitt pratar vi om: ryggraden, axeln och höften. Vi går igenom anatomi, fysiologi och biomekanik, och självklart hur vi kan applicera allt det här på yogamattan. Matnyttiga avsnitt som blandar både teori och praktik.

För många är det en hatkärlek det här med höfter. I yogan finns det idéer och framförallt positioner som utgör ramar för vad vi gör där med våra höfter. Men visste du att din individuella anatomi kommer att spela roll för vilka yogapositioner du kommer ha lättare för eller svårare? Vi går igenom strukturerna, alltså vad en höft innebär, och hur det kommer påverka din funktion. Utöver det pratar vi om allt från hur höfterna utvecklas när vi ligger i magen som foster, till det vi gör på yogamattan. Iliopsoas – en muskel som fått mycket uppmärksamhet diskuteras vilt och vi dissekerar idéer kring just dessa mytomsbundna muskler. Måste de verkligen stretchas? Och är de så viktiga som de verkar i yogavärlden? Andra frågor vi pratar om är varför det är viktigt att jobba på andra höftkvaliteér i yogan än de utåtrotationer som är en av de vanligaste ingredienserna. Framförallt, vilka saker är viktiga att tänka på i din yogapraktik när det kommer till höfter? Teoripackad-praktik – det pratar vi om i dagens avsnitt.

Blogginlägg kring höfter
Del 1 >>
Del 2 >>

Vill du fortsätta diskutera veckans ämne, eller kanske andra frågor kring yoga från podden eller din egen praktik, gå med i Facebook-gruppen Everyday Yogi.

Vill du studera med Sara spana in hennes kommande fördjupningskurs The Spine den 14-16e december samt följ hennes instagram @yogaprehab.

Vill du läsa mer om nästa omgång av min Everyday Yoga School 200h yogalärarutbildning surfa in på min hemsida.

Du kan lyssna på avsnittet direkt i datorn på yogaprehab.se. Eller lyssna, prenumerera på (och gärna betygsätta) podden på itunes om du gillar den och vill ha mer.

Musiken som används i avsnittet är Royalty Free Music från Bensound.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.