Vevve Jäderlund
Yoga World

När jag gick min första yogalärarutbildning för flera år sedan tänkte jag “det här är för mig, jag ska inte hålla klasser”. Då hade jag instruerat aerobic-, step up- afro dance- och reggaetonklasser i flera år så att leda en grupp var varken nytt eller skrämmande, men yoga kändes så personligt att jag ville inte tappa det magiska genom att lära ut.
Ganska snabbt fick jag ge vika för den ännu starkare längtan att faktiskt dela med mig av yoga och pö om pö började jag hålla klasser. Det här var vid sidan av mina andra klasser, skrivuppdrag och andra ströjobb – utan någon helt klar tanke om vart jag ville, men med en obestridlig känsla av riktning inom mig. Något som jag skrivit om här Lita på magkänslan att sätta riktning.

Allt eftersom slutade jag med de andra klasserna och mitt intresse, mitt driv, fortsatte ta mig in på yogans väg och jag bestämde mig för att lära mig mer. Att unna mig tid för att faktiskt lära mig mer, fortfarande hade jag ingen tanke på att jobba heltid med yoga, det var bara det enda jag ville göra och lära mig om. Så jag såg till att ha tillräckligt med pengar för att kunna ta paus från jobb och under ett år gå på precis vilka utbildningar eller workshops jag ville. Någonstans i det insåg jag att det var det livet jag ville leva. Ett liv där jag fick lära mig mer om det hjärtat längtade efter, och själen redan visste. Med flera år som gruppträningsinstruktör visste jag också att jag hade fallenhet att leda grupper, och fick stöttning från flera seniora lärare att de såg att jag hade vad som krävdes för att faktiskt utbilda inom yoga.

Från början vågade jag ens knappt drömma om en egen utbildning, jag gick på andras utbildningar, assisterade och fick även utbilda för andra. En naturlig väg att gå, börja från början och samla på erfarenhet.
Ganska snart väcktes det där drivet igen, jag kände att jag skulle vidare, att det var något annat jag skulle göra, och att jag skulle göra det på mitt sätt. Men rädsla att misslyckas, att göra andra besvikna eller förlora relationer gjorde att det tog en stund innan jag vågade lyssna på den där högt skrålande rösten som sa åt mig hur redo jag var.
Det blev några brutalt ärliga samtal med mig själv, hade jag kunskapen att lära ut? vetskapen hur en yogalärarutbildning skulle byggas upp? förmåga att leda en grupp? och fanns det ens någon som skulle vilja gå en yogalärarutbildning för mig när det finns så många andra yogalärare med mer erfarenhet, fler följare och större namn?

Självklart tvivlade jag, men jag var också helt uppfylld med en brinnande övertygelse om att jag kunde sätta ihop en sjukt grym utbildning som kunde tilltala en bred grupp aspirerande yogalärare, och faktiskt mäta sig med de utbildningar som fanns att tillgå. Dels då jag flera gånger gått på utbildningar och workshops där läraren haft enormt mycket kunskap men noll pedagogisk förmåga, vilket stärkte mig i min övertygelse att jag trots mindre erfarenhet kunde leverera med ett klockrent pedagogiskt upplägg både gällande schemat men också för varje verktyg och modul i sig. Men också då jag hade en stark tilltro till mina anatomiska kunskaper, klassbyggarskillz samt förmåga att förmedla yoga på ett sätt som gör det tillgängligt och välkomnande för en bredare massa.

Jag fick helt enkelt slå dövörat till mina egna tvivel (och när andra förklarade för mig att jag inte kunde) och bara görat. Varje sekund jag förberedde inför första utbildningen, och varje sekund jag får hänga med alla de här nyfikna, kunniga strålande personerna vet jag att jag hittat rätt.
När jag läser utvärderingarna av yogalärare jag haft äran att utbilda vet jag att det landat som jag hoppats på:
“Så mycket som var bra, men det jag verkligen uppskattar är det jag lärt mig om hur kroppen, och min egen kropp, fungerar. Att yoga inte är ett ‘måste’ i rörelser, att man kan ifrågasätta och resonera kring det mesta. Jag uppskattar verkligen din lärarstil med öppen diskussion, ifrågasättande och källkritiskt syn – det behövs både i yoga och i massa andra frågor i samhället. Jag har blivit ändå mer nyfiken på forskning och att förstå mer hur kroppen fungerar. Sen var det ju en helt fantastiskt grupp som deltog, en härlig blandning i olika åldrar, med olika bakgrund och från olika delar av Sverige – verkligen helt fantastiskt! Och jag tror inte att det bara var en slump att det blev så bra…. Sen måste jag också nämna litteraturen, vilka fantastiskt bra och intressanta böcker vi fått läsa, och för min del kommer jag att läsa flera igen…”

Vill du utbilda dig till yogalärare och är nyfiken att lära dig mer om Everyday Yoga Schools grundläggande 200 timmars yogalärarutbildning finns upplägg om vad du får lära dig, samt information om hur du anmäler dig här.

Läs också:

Sagt om Everyday Yoga Schools yogalärarutbildning från tidigare elever:
“Det fanns en tydlig röd tråd, och även så tillgodosågs frågor som dök upp under helgen. Fick med mig metoder att träna på efter helgerna.”

“Anatomiföreläsningarna som vi fick tillgång till via webben var verkligen bra, men det tog också mycket tid att gå igenom dem – men de förklarade såpass mycket så bra så jag hade inte velat vara utan dem. Jag såg flera filmer framför datorn och antecknade samtidigt, det var ett bra sätt för mig att lära mig på. De var TYDLIGA och VÄLBEHÖVLIGA!”

“Jag valde din utbildning för att jag hade på känn att det skulle bli en utbildning med hög kvalitet och vetenskaplig förankring. Att den dessutom blev helt fantastisk är ett stort plus!”

“Jag gillade huvudläraren (Vevve) och anade hur genuin utbildningen skulle bli. Uppfyllde alla mina förväntningar, ville ha en grundlig och gedigen utbildning – fick verkligen det!”

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.