Vevve Jäderlund
Yoga World
Everyday YogaTala Ohm YogaYogaYogalärartips

Från hybris till chill. Min yogalärarresa av Milla Floryd.

Eftersom vi har yogalärarfokus under oktober vill jag att ni ska få ta del av flera magiska lärares tankar och resor. Först ut som gästbloggare är Milla Floryd, som gästbloggat här tidigare bland annat med Handståendetips från Milla Floryd och The Exit Door: my way out of handstand av Milla Floryd. Idag delar Milla hur hennes stil som lärare förändrats från det att hon började till nu.

Mitt varande som yogalärare har självklart transformerats över åren, tragiskt vore det ju annars. Jag har ständigt fortbildat mig och sökt inspiration och vägledning som på olika sätt påverkat min undervisningsstil och pedagogik men framför allt har det, för mig, varit ett inre skifte. En resa under ytan från ett osäkert litet jag med övertro på sin läkande, helande, inkännande och telepatiska förmåga till en trygg medelålders kvinna med elefantskinn på näsan och en självsäker klarhet över begränsningarna i hennes kunskap.

När jag som nyutexaminerad yogalärare fortsatte undervisa, för jag började hålla yogaklasser innan jag gick min första utbildning, var jag äntligen fulländad. Jag var ofelbar och visste allt om hur en ska assistera bakåtböjningar och dessutom kunde jag i princip allt som var värt att kunna – att Kali och Durga olika tilltalsnamn för samma gudinna och hur jag skulle vinkla höfterna och rotera lårbenen för att glida in i lotus utan att använda händerna, sittande på golvet eller ståendes på huvudet spelade ingen roll. Min hybris var total.

Foto: Anna Rosén.

Jag gled med ett orubbligt buddhalikt lugn genom yogasalen stabilt förankrad i övertygelsen om att jag kunde ta hand om alla, hjälpa alla och framför allt förstå precis vad alla kände och upplevde i varje given stund.

Äntligen hade jag funnit en plats i livet där jag hade total överblick och kontroll över vad som hände omkring mig, att samtliga i yogasalen gjorde precis de övningar jag sa till dem att göra var ju ett tillförlitligt bevis om inget annat. Ett annat kvitto på min totalitära kunskap var ju annars att alla lyssnade till mig när jag övertygande talade om exakt hur en krigare två ska vara.

Eftersom resten av min tillvaro såg helt annorlunda ut så höll jag isär min upplysta yogapersona och mitt nakna, otillrättalagda, något klumpiga och alldeles för frispråkiga jag som ingen verkade ta riktigt på allvar. Vadå cirkusartist??!

Det är inte helt klart när det hände, eller hur heller för den delen. Kanske blev det bara för tröttsamt. Men galningen som bestämde sig för att bli luftakrobat vid 32 års ålder och den väl fernissade, klanderfritt putsade yogadockan började smälta samman. Jag testade att säga ”röv” istället för ”sätesmuskel” på klass och blev varken avslöjad som bluff eller utvisad. Ingen av deltagarna rullade ihop sin matta och lämnade salen i protest heller.

Jag började erkänna för mig själv vad jag kan – och vad jag inte kan. Det var för mig oerhört befriande att sluta ta ansvar för all kunskap som inte är min. Det var också väldigt, väldigt skönt att landa i vad jag kan, vad jag är riktigt kick ass rocka järnspett tokbra på – och börja förmedla det i min undervisning. Släppa greppet om min fördomsfulla uppfattning om hur en yogalärare ska vara, föra sig, uttala sig, tycka, tänka, känna och bara vara Milla.

Foto: Anna Rosén.
Foto: Anna Rosén.

Idag har jag pensionerat mig från cirkusyrket och luftakrobatiken men vägrar envist att plantera fötterna på jorden. I Göteborg kan du regelbundet gå klass eller kurs i FLYoga med mig och skulle du ha en längtan efter att göra dina yogaelever luftburna är nästa TT planerad till mars 2019. Tillsammans med genomgrymma Johanna Alvin på studio FLOW i Göteborg erbjuder jag dessutom en 200h YA reg yogalärarutbildning med bl.a. Simon Krohn som gästlärare och den startar i februari 2019.

Håll koll på mig och vart jag undervisar:
www.millafloryd.me
Vill du ha mitt nyhetsbrev?
E-posta mig på mail@millafloryd.me Följ och gilla mig på
Youtube: Milla Floryd
Facebook: millafloryd.me
Instagram: millafloryd

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.