Vevve Jäderlund
Yoga World
Tala Ohm YogaYogalärartips

Anatomiskt fokus eller yoga för att det är kul – vilket är det bästa temat för en klass?

I mars var temat för mina klasser Frihet.
Som vanligt när jag planerar mina klasser har jag ett filosofiskt, eller subtilt tema, och ett fysiskt tema.
För mig är det viktigt att de två sammanfaller och samarbetar med varandra, så det blir en klar röd tråd för eleven. Att det filosofiska och fysiska sömlöst går in i varandra och stöttar elevens guidning.
Det är också viktigt för mig att jag skapar de mest hållbara förutsättningarna för de fysiska utmaningar klassen kommer innehålla. Bland annat för att skapa muskelminne och förebygga (eller åtminstone inte förvärra) skador.
Så mina klasser, workshops och utmaningar har stort anatomiskt fokus. Dels då jag tycker att det ligger på vårt ansvar som yogalärare, men också för att jag tycker att det är kul.
Och det är minst lika viktigt.

När du ska planera din klass, ha med vilka dina elever är och vilka förutsättningar de har (fysiskt, emotionellt och mentalt) när du planerar. Men försvinn inte i teknikaliteter och måsten. Låt glädjen och passionen som lockade dig till att bli yogalärare leda dig fram.
Det finns inget ultimat tema, eller optimalt sätt att lägga upp en klass.
Olika elever behöver olika saker.
Och alla lärare är olika bra på att förmedla olika teman.
Att ha som tanke eller intention att sprida rörelseglädje, eller vilja ge sina deltagare en timme/nittio minuter av lättsamhet är strålande. Att ha som mål att hjälpa dem hitta muskelaktivering eller bli starkare är också strålande.
Erbjud det du vill erbjuda, jag lovar att det behövs.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.