Vevve Jäderlund
Yoga World
Everyday Yoga

Kirke – lita på mig läs den!!

Låt mig berätta vad trolldom inte är. Det är inte en gudomlig kraft som kommer med tanke och en blinkning.
Det måste skapas, stötas, planeras och utforskas. Grävas farm, torkas, hackas, malas, tillagas, tals och sjungas över. Och trots allt detta kan den misslyckas.
Om mina örter inte är tillräckligt färska, om jag tappar koncentrationen, om min vilja är svag, då blir brygderna unkna och härsknar i mina händer. Trolldom handlar uteslutande om den sortens slit. Varje ört måste letas upp där den gömmer sig i sin håla, skördas i rätt tid. Bökas upp ur jorden, plockas, ansas, tvättas och tillredas. Den måste hanteras än på det ena, än på det andra sättet för att man ska upptäcka var i dess kraft ligger.
//
Jag klättrade mot de högsta topparna, hittade en enslig stig, en blomma krossad här, jorden aningen vält och barken avvriden där. Jag gjorde en brygd på krokos, gul jasmin, iris och cypressrötter. Uppgrävda när när månen stod som högst.
Jag stänkte sjungande ut den – Jag åkallar dig.

Det här kan vara en av de bästa böcker jag läst. Sträckläste ut den igår och längtar redan tills jag får läsa om den. Så många vikta sidor, understrukna citat och omlästa stycken som förkroppsligats.

Jag hade sett boken i förbifarten och la den i min “att läsa”-lista för några månader sedan. Dock var mitt enda minne om handlingen, när jag började läsa den, att “den där häxan som omvandlar Odysseus män till grisar, det här är hennes sida av saken”.
Kanske den mest förenklade beskrivningen någonsin men jag älskar att inte ha någon aning om vad jag ska läsa. Att bara låta mig försvinna in i ovetskap och äventyr.

Faktorer som gör det här till en fantastisk läsupplevelse för min del:
Språket; flytande, stundtals vackra beskrivning, stundtals bara rätt på det som sker. Variationen håller ett skönt lästempo, utan att bli för sakligt eller krumilurigt.

Rät tidslinje: vissa böcker börjar mitt i, och återberättar sedan barndom. Jag gillade verkligen att vi får allt berättat i kronologisk ordning, det passade den här storyn. När det är som högst tempo, eller jag är försjunken i en plot vill jag inte hoppa tillbaka i tiden. Jag vill vara nu.

I centrum för allt: att låta Kirke vara med/bidragande till många av de stora grekiska händelserna är ett kul grepp för att få med den historiska rikedomen utan att fastna i känslan av att lista det som inträffar.

Kvinnokraft: det här är nog det som fångar mig allra mest. Maiden/Mother/Crone-resan, den starka symboliken om de olika passagerna i vårt liv. Naivitet, ensamhet, styrka, visdom. Och att våga lyssna på/utforska den inre urkraften, släppa fram häxan, magin. Så starkt!
Alla de kvinnoöden som vi får ta del av, där de försöker spela spelat, kämpar för makt, för överlevnad, sparkar ner för att komma upp. En bitter påminnelse att vi fortfarande är fast i de mönstren.

Jag kommer dela Krike med alla starka kvinnor jag känner, det här är en ny klassiker för mig.

Kirke finns på engelska nu, men kommer ut på svenska i augusti – förbeställ den NU! och haka på samtalet om den i Onlinebokklubben Free Your Mind i september.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.