Vevve Jäderlund
Yoga World
Everyday YogaTala Ohm YogaYoga

Yoga Upproren – bokrecension

Jag har läst Yoga Upproren av Fredrik Frängsmyr; “En feelgood på gränsen till skröna. Den är full av knasiga karaktärer, yogiska miljöer och så klart, en konflikt utan dess like”.
I somras kontaktade Fredrik mig och frågade om jag ville läsa hans bok. Som ni vet är jag ju lite av en bokmal. Samt att jag tycker att vi generellt behöver bli mindre rigida i yogasfären, så när jag läste bokens beskrivning kände jag att det här skulle vara en bok för mig.

Det blev inte den klockrena feelgoodstunden jag hade hoppats på. Huvudkonflikten känns krystad och bokens tempo kommer inte riktigt igång. Det blir hattigt med alla karaktärer, och även om vi får veta mer om huvudkaraktärerna Stella och Vincent blir det ändå som att vi stannar på ytan.

Språket och dialogen funkade inte riktigt för mig. Det passar mer i ungdomskategorin än för en vuxen målgrupp i mitt tycke. Det är också svårt för mig att inte jämföra med boken jag läste just innan denna; Nio Främlingar av Liane Moriarty. Även den utspelar sig i ett yogasammanhang, med självutvecklingsfokus. Och Moriarty är så oerhört skicklig på att skriva inre dialog och skapa nyanserad stämning, att det är inte rättvist mot någon att jämföras med henne.

Jag uppskattar att Frängsmyr lyfter viktiga ämnen som jag också ser i yogavärlden:

  • Kapitalisering; hur stora kedjor som kan gå in med stort kapital och konkurrera ut små aktörer. Enbart för att ta en stor del av den lukrativa branch som yogan blivit, inte för att det finns ett inre driv att sprida yoga och välmående.
  • Exklusivitet; Vincent vill starta elityoga som bara riktar sig till de som är “dedikerade sin praktik”. Samt börja tävla i synkroniserad yoga… Det här ses tydligt på Instagram, samt gällande vilka yogalärare som blir kända: dedikation och “bra på yoga” likställs med en avancerad fysisk praktik.
  • Autentisk yoga: Vem är mästare? Vem sitter på sanningen? Vem får avgöra vad som är äkta yoga eller inte?

Sammanfattningsvis: Boken lyfter några tänkvärda frågor och ger en nyttig distans till problem som vi möter i verkligheten. Det är en kul bok, dock föll den mig inte på läppen.
Mitt betyg blir 2 av 5 📚📚

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.