Vevve Jäderlund
Yoga World
Att Leva GröntGotteTala Ohm Yoga

Göra egen komboucha – vad är komboucha bra för + recept

För lite mer än sex år sedan började jag göra min egen komboucha efter att min underbara granne (som även introducerade mig till raw food) gav mig en sats. Jag får ofta frågan om hur man kan göra egen komboucha så här kommer

Klassiskt komboucha recept:

  • 2dl mogen kombucha
  • 1liter kokande vatten
  • 2 msk svart te
  • 0,5-1 dl socker
  • Glasbehållare(inte plast , keramik fungerar eventuellt)

Koka upp vattnet och låt tet dra i minst 15 minuter(om du har en 2 liters glasbehållare koka upp ca 1-1,5l vatten). Tillsätt strösockret och låt det blandas.
Slå sedan i teet i glasbehållaren, lägg i en kombucha-svamp och fyll upp till kanten.
Behållaren ska inte vara helt tätsluten, men ska täckas över med exempelvis en handduk och gummisnodd

Vad är Komboucha, och vad är det bra för?
Kombucha är en jäst te-dryck med riklig bakteriekultur Kombuchasvamp består av bl.a. jästsvampar och mjölksyrebakterier, själva drycken är bryggt te med socker och en kombuchasvamp som tillsammans skapar en jäsningsprocess som leder till att en ny geléliknande svamp växer till sig och skapar en levande näringslösning.

Behöver jag inte en kombouchasvamp (scooby)?
Nej du behöver inte ha en scooby/svamp för att börja din komboucha. Om du får en levande kombouchakultur kommer det att bildas det automatiskt en ny kombuchasvamp på toppen av satsen, svampen är en restproudukt, inte poängen. Jag har sett att andra som använder den till blommorna, som ansiktsmask eller lägger den på komposten.
Förut var tanken att om du skulle vilja göra ett uppehåll kunde du göra ett ”svamphotell” och spara flera svampar i en glasbehållare med näringslösning tills du vill göra en, eller flera, nya satser kombucha-te. Men vad många, inklusive jag själv, märkte var att de satserna dog eller möglade.

Varför möglar min komboucha?
Din komboucha kan mögla för att du gör en sats på svamp och inte levande näring. Det kan också vara för att det har kommit in smuts, eller att du har kärlet ståendes för varmt.

Hur gör jag smaksatt komboucha?
Efter jäsningsprocessen kan du tillsätta kryddor eller frukt som ger smak.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.